Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. október 6., vasárnap

„Az áldozatvállalás nem hiábavaló” - Erdélyi Magyar Néppárt és EMNT koszorúzott Nagysándor József emléktáblánál

A megemlékezés déli tizenkét órakor a Nagysándor József emléktáblánál folytatódott, ahol elsőként Kristófi Kristóf, az EMNP nagyváradi elnöke szólalt fel. Többek között elmondta: „A magyar szabadságharc hősei, vértanúi mind eszmék, közös értékek mellett tettek tanúbizonyságot életükkel és halálukkal egyaránt. Bebizonyították a mi számunkra is, hogy az értékek fölötte állnak az érdekeknek. (…) A XXI. század elején is az látszik, hogy megfelelő emberek kellenek a gátra, olyan emberek, akik méltóak a szabadságharc hőseihez, mert teljes szívvel képviselik a magyar szabadság, a magyar önrendelkezés ügyét”. Beszéde végén Kristófi Kristóf Tőkés László és Orbán Viktor melletti kiállásra biztatta a jelenlevőket.
Teljes cikk : erdon.ro 

Az istentisztelet után Tőkés László korábbi királyhágómelléki református püspök, európai parlamenti képviselő, EMNT-elnök mondott alkalmi beszédet. Emlékeztetett arra, hogy kereken 210 évvel ezelőtt született Nagyváradon Nagysándor József honvédtábornok Damjanich János harcostársa, aki a Kossuth Lajos által „magyar Golgotának” nevezett aradi vesztőhelyen társaival együtt életét áldozta a szabadságért. Aktuálpolitikai kérdéseket is érintő beszédében az erdélyi EP-képviselő említést tett arról, hogy Temesváron, „a forradalom városában” a városvezetés újra felállíttatná a magyarságot sértő Hűség szobrát, amelyet 1853-ban Ferenc József osztrák császár adományozott Temesvárnak hálája jeléül, amiért a város védői 1849-ben ellenálltak a magyar szabadságharcosok ostromának. Tőkés László véleménye szerint szégyenletes, hogy még ennyi idő után is harcolni kell a visszahúzó múlttal, és a városvezetés terve egyenlő „az árulók kitüntetésével”.  Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy korábbi váradi látogatásán mondott beszédére utalva Tőkés kifejtette: a magyarok számára a szabadság sohasem csupán annyit jelentett, hogy fellázadnak valami ellen, hanem főképpen azt, hogy kiállnak valami mellett. Most annak jött el az ideje, hogy kiálljunk a magyar történelmi régiók felszabdalása, Erdély altalajkincsének elrablása, folyóink megmérgezése ellen – fogalmazott Tőkés László, majd hozzá tette: példát kell vennünk hőseinkről és áldozatokat kell hoznunk az önrendelkezésért, illetve a bennünket megillető kisebbségi jogokért.
20131006_Tokes
Tőkés László
Az istentiszteletet követően a gyülekezet átvonult a Nagysándor József honvédtábornok közeli emléktáblájához, ahol Török Sándor, az EMNT Bihar megyei elnöke köszöntötte a megjelenteket.
 Teljes cikk : reggeliujsag.ro
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése