Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. szeptember 4., szerda

Váradon is aggódnak Verespatakért

Mint ismeretes, a román kormány törvénytervezetet nyújt be, mely megteremtené a lehetőségét annak, hogy Verespatakon cianidos techonológiával való aranykitermelés történjen. Az Ecotop környezetvédelmi civil szervezet a közösségi oldalakon hívta az embereket a váradi Mihai Vitéz szobrához vasárnap délutánra, ahol egy flash mobot tartottak. „Ez csak egy szolidarizáló akció a többi városban zajló tiltakozó megmozdulásokkal, mert nekünk már nem volt időnk megszerezni az engedélyt, úgyhogy azt mondtuk, legyen ez egy flash mob (villámcsődület – szerk. megj.), amelyen egy levélformát alakítunk ki emberekből, ezzel hívva fel az emberek figyelmét arra, hogy mi történik. Az üzenetünk az, amit a levél jelképez: Mentsétek meg Verespatakot!” – mondta a helyszínen lapunk munkatársának Eleonora Mircescu az Ecotop nagyváradi elnöke.
Teljes cikk : erdon.ro 

A szociáldemokrata párti (USL) román kormány törvénytervezetet fogadott el kedden a Verespatak térségében megvalósítandó arany- és ezüstérc-kitermeléssel kapcsolatos intézkedésekről – közölte az Agerpres hírügynökségre hivatkozva az MTI.
A törvénytervezet a külföldi beruházóval megkötendő új egyezmény elfogadásáról szól, ennek értelmében a Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) többségi tulajdonosa több részletben ingyen átadja részvényei 5,69 százalékát a román állam által ellenőrzött kisebbségi tulajdonosnak, így a román állam részesedése eléri a 25 százalékot.
A törvénytervezet kiemelt, nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítja a verespataki beruházást.
A kormany
A kitermelés után a román államot megillető járadékot a törvénytervezet 6 százalékban állapítja meg a Romániában általános 4 százalék helyett. A járadékot a román államnak joga van természetben igényelni.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése