Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. szeptember 10., kedd

Tempfli József

Tempfli József (Csanálos, 1931. április 9. –) nyugalmazott nagyváradi római katolikus megyés püspök.
Tempfli József 1931. április 9-én született a Szatmár megyei Csanáloson. A nagyváradi Szent László Líceumban végezte tanulmányait, majd a gyulafehérvári Római Katolikus Teológiai Intézetben tanult. 1962. május 31-én szentelték pappá, 1982 júniusától szentjobbi apát. 1990. március 14-én II. János Pál pápa kinevezte Nagyvárad 81. püspökévé. 2008. december 23-án XVI. Benedek pápa elfogadva nyugdíjazási kérelmét kinevezte utódául Böcskei Lászlót. A püspök egyházmegyéjének kormányzása idején, 19 év alatt 20.000 fiatalt bérmált meg, 46 papot szentelt, és két püspök szentelésén is társszentelőként kérték fel. Nagyvárad Helyi Tanácsának díszpolgári kitüntetése és Életmű-díj mellett, 2007. augusztus 20-án a Magyar Köztársaság legmagasabb fokú, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje kitüntetést kapta.
Forrás : hu.wikipedia.org  


 Rendkívüli öröm járta át szívünket, amikor december 23-án délben az Apostoli Szentszék és a nagyváradi egyházmegye központi hivatalában egyszerre hirdették ki, hogy szentatyánk, XVI. Benedek pápa kinevezte Tempfli József megyéspüspök utódját a nagyváradi latin szertartású püspöki székbe Böcskei László temesvári vikárius-kanonok, pápai prelátus személyében.
 Teljes cikk : vasarnap.katolikhos.ro


Környékbeli lelkészek, plébánosok, rokonok, barátok, fiatalok, a helyi iskola tantestülete, valamint a helyi önkormányzati képviselők is jelen voltak Nm. Ft. Tempfli József nyugalmazott nagyváradi megyéspüspök aranymiséjén ma délelőtt a csanálosi Szent Kereszt Megtalálása római katolikus templomban.

Nm. Ft. Tempfli József hálát adott a püspöki hivatalban töltött éveknek
 Teljes cikk : frissujsag.ro  

Szeptember 11. és 15. között Kárpátalján tartózkodott Tempfli József nyugalmazott nagyváradi megyéspüspök, akit Molnár János ungvári plébános hívott meg az ungvári Kálvária búcsújára. A püspök szeptember 12-én a szürtei templom búcsúján a szentmise főcelebránsa és ünnepi szónoka volt. Másnap, szeptember 13-án részt vett a magyar papok találkozóján, melyet Szolyván tartottak; itt szentmisét mutatott be a papokkal együtt, majd előadást tartott nekik. Szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén szentmisét celebrált a munkácsi székesegyházban, majd délután tartott búcsúmisét az ungvári Kálvárián. A hívekhez és a papokhoz szóló beszédeiben, elmélkedéseiben buzdította és bátorította a jelenlévőket a hitben való kitartásra, Krisztus követésére - a nehézségek árán is. Szeptember 15-én indult vissza Nagyváradra.



Debrecenben kérte honosítását Tempfli József nyugalmazott nagyváradi római katolikus megyés püspök; a magyar állampolgárság megadásához szükséges dokumentumokat pénteken adta át a debreceni önkormányzat okmányirodájában. Tempfli József ez alkalomból nyilatkozva utalt arra, hogy egykor a debreceni egyházkerület része volt a nagyváradi püspökség, így természetes, hogy ő maga Debrecenben kérte honosítását, és a városban kívánja majd letenni állampolgári esküjét is.
Forrás : e-nepujsag.ro

Hirek Templfi Józsefről : erdon.ro 
Tempfli József 80 esztendős - Készitette Villányi Zoltán  -Videó : varadvideo.ro



Az oldal frissül '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése