Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. szeptember 29., vasárnap

Széchenyi Zsigmond

Forrás : vadaszat.net 
Sárvár-felsővidéki gróf Széchenyi Zsigmond (Nagyvárad, 1898. január 23.Budapest, 1967. április 24.) magyar vadász, író. A magyar vadászati kultúra kimagasló alakja. Afrika, India, Alaszka és Európa vadásza, kiemelkedő vadásztrófeája, hogy világrekordnak számító addax elejtője. Vadászkönyvtára Magyarország legjelentősebb vadászati szakkönyvgyűjteménye, mely jelenleg a Magyar Természettudományi Múzeumban tekinthető meg.
 Gróf Széchenyi Zsigmond a Magyar Nemzeti Múzeum alapítójának, Széchényi Ferenc grófnak ükunokája. Dédapja volt Széchényi Lajos, Széchenyi Istvánnak, a "legnagyobb magyarnak" testvérbátyja.
 Széchenyi Zsigmond.JPG 
Széchenyi Zsigmond Afrikában
Teljes cikk : hu.wikipedia.org  

Széchenyi Zsigmond 1898. január 23-án született Nagyváradon. Ükapja Széchényi Ferenc alapította a Nemzeti Múzeumot, dédapja Lajos pedig testvérbátyja volt a „legnagyobb magyar”-ként tisztelt Széchenyi Istvánnak. A természetszeretetet, és a vadászat iránti szenvedélyét részben elődeitől örökölte, de bizonyára szerepe volt benne gondos, felelősségteljes neveltetésének is. Gyermekkorát és később az iskolai szünidőket a Fejér megyei Sárpentelén töltötte, ill. rokonaiknál Mileschauban, Niemes-ben, Somogyváron - első, kedvesen mulatságos vadászélményeinek színhelyein. Iskolai tanulmányait a székesfehérvári Állami Főreáliskolában folytatta, majd Budapestre került, és a Ferenc József Főgimnáziumban érettségizett 1915-ben. Ekkor - minthogy javában dúlt a világháború - őt is besorozták, és 1918-ig csapatszolgálatot teljesített. Jogi tanulmányait - amelyeket csak ezután kezdhetett el - sosem fejezte be. Helyettük inkább zoológiát tanult, előbb Münchenben, Stuttgartban, majd később cambridge-i diák lett a megszállott vadász. Amikor első nagy expedíciójára sor került 1927-ben, már a legismertebb hazai vadászok között tartották számon. Ez volt az első, és legemlékezetesebb afrikai útja, amelynek célja Kelet-Szudán volt. Itt lőtte életének első oroszlánját, de az első párduc és bivaly is ekkor került a gyűjteményébe. Ezt az expedíciót újabbak követték: 1928, 1929, 1934 és 1938; és ezek az utak nem csak újabb trófeákat, hanem izgalmakban bővelkedő könyveket is eredményeztek, mint a Csui!, Elefántország, Hengergő homok. Afrikai utazásai között eljutott Indiába és Alaszkába is, az ottani vadászkalandokról újabb művekben emlékezett meg.
Forrás : okovaros.com  

Bővebb információk : sites.google.com 
Széchenyi Zsigmond könyvei : libri.hu 

Forrás is információ : lazarus.elte.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése