Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. szeptember 23., hétfő

Séta a szecessziós Nagyváradon az Apollótól a Fekete Sasig

Tíz jelentős műemléképületet érintve állítottunk össze egy szecessziós körutat, amelyet a városba látogatva mindenképp érdemes végigjárni. Ettől a sétától garantáltan jobb kedvünk lesz.
Játékosan hullámzó növényi vagy geometrikus díszítés, a látogató ajkára mosolyt csaló élénk színek, azonnal jókedvre derítő és magvával ragadó, lágy, gömbölyded formák. Nem véletlen, hogy amikor meglátunk egy, a századforduló környékén épült szecessziós épületet, veszünk egy mély lélegzetet, megnyugszunk, és eltölt minket a kellemesség érzése.

Nemrég Nagyváradot Európa 23 legszebb szecessziós városa közé választotta a belga Réseau Art Nouveau Network. A szervezetet 1999-ben hozták létre azok az európai városok, amelyekben sok szecessziós épület található, mint pl. Budapest, Bécs vagy Barcelona. Ennek apropóján Nagyvárad szecessziós épületeit érintve állítottunk össze egy útvonalat, amelyet a városba látogatva mindenképp érdemes végigjárni, és garantáltan jobb kedvre derülünk tőle.

1. Apolló-palota

A laza két-három órás délutáni sétánkat a Fő utca (str. Republicii) és a Szaniszló utca (str. Eminescu) kereszteződésénél kezdjük. A hely hangulatát három, 1900 és 1914 között épült szecessziós palota határozza meg: az Apolló, a Moskovits és a Stern. Az ifj. Rimanóczi Kálmán és Krausze Tivadar által tervezett Apolló-palota főhomlokzatán a bécsi vagy berlini korabeli épületeken azonosítható díszítésmódokhoz hasonlóan empire és biedermeier motívumokat alkalmazott az építész.

Apolló-palota


2. Stern-palota

Az Szaniszló utca ellenkező oldalán található palota Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján épült fel, és 1905-ben adták át. A kereszteződést meghatározó három épület a szecesszió korszakában, de ennek különböző irányzatait követve épült. A Stern-házat a lechneri stílus modorában megalkotott főhomlokzat, a népi ornamentika használata teszi igazán érdekessé.

Stern-palota



A térképen a javasolt útvonal mentén bejelöltük az épületeket:


galeria_5326.jpg


3. Moskovits-palota

A harmadik meghatározó épület az Apolló-palotával átellenben, a Fő utca másik oldalán található. Az épület 1905-ben készült el ifj. Rimanóczy Kálmán tervei alapján. A palota egyben Nagyvárad szecessziós építészetének egyik legkiemelkedőbb emléke, gazdag épületplasztikájának köszönhetően a stílus leglátványosabb példái közé sorolható. Stílusát tekintve a szecesszió müncheni irányzatához, az úgynevezett Lilienstilhez (liliom stílushoz) kapcsolható.

Moskovits-palota


4. Adorján-házak

A Fő (str. Republicii) utcán haladunk tovább a Nemzeti Színház épülete felé. A Színház utca (str. Patrioţilor) és a Szilágyi Dezső utca (str. Moscovei) kereszteződésénél található az 1903-ban épült első Adorján-ház, ami Adorján Emil lakóházaként és ügyvédi irodájaként működött. Rögtön mellette, tőle balra található az 1905-ben épült második Adorján-ház, ami bérházként szolgált. Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte mindkét épületet.

Adorján-ház I.


Az Adorján-házakat a homlokzatuk teszi különlegessé. Az első házat a különböző virágmotívumai, a stilizált tulipánjai és a cserépbe ültetett babérleveles fája emeli ki, a másodikat pedig az, hogy érzékelhető rajta a Lechner Ödön tervezte budapesti Postatakarékpénztár épületének hatása: a népművészet formakincséből táplálkozó motívumok között, barokk hatást tükröző elemek is megjelennek.

Adorján-ház II.


5. Astoria szálloda (egykori EMKE kávéház)

Egy épülettel a második Adorján-háztól balra, a Színház utca és a Szalárdi utca (str. Teatrului) kereszteződésénél található. A házat Sztarill Ferenc tervei alapján 1902-ben kezdték el építeni, és több fázisban készült el. Az épület jellegzetességét a neogótika és a szecesszió elemeinek sajátos keveredése adja. Nagyon látványosak a homlokzat síkjából kiugró falszakaszok ablakainak könyöklője alatt látható napraforgó, tulipán és liliom szabályos kombinációjából álló díszítések.

Astoria szálloda


6. Poynár-ház

Még mielőtt átmennénk a Sebes-Körös fölötti hídon, érdemes egy kitérőt tennünk. Az Astoria szállodával átellenben a Bémer tér (ma piaţa Regele Ferdinand I) és a Mészáros utca (str. Grigorescu) találkozásánál található a Sztarill Ferenc tervei alapján 1907-ben épült Poynár-ház. Az épület érdekessége, hogy a szecesszióban kedvelt állatornamentika is - ha nem hangsúlyosan - megjelenik rajta, az erkélyek rácsain feltűnő stilizált pillangók formájában.

Poynár-ház


7. Darvas-La Roche ház

A Bémer térről induló Rimanóczy utca (str. Iosif Vulcan) 11. szám alatt áll az az épület, ami méltán tekinthető a legeredetibb szecessziós stílusú váradi magánháznak, egy európai színvonalú századfordulós épületnek. Az 1911-ben átadott ház a Vágó-testvérpár (József és László) sajátos stílusában készült. A testvéreknek saját egységes filozófiájuk volt a műalkotásról, az építészeti alkotásról, nem vettek át vagy alkalmaztak már meglévő formanyelvet, rendszereket. Az épület egészében a bécsi szecesszió geometrikus vonulatának a világát idézi, de a dekoratív elemei a népművészetből és a természetből táplálkoznak. Egységes stílusa a századforduló művészeinek ideálját testesíti meg, a szecesszióra jellemző totális műalkotás egyik legszínvonalasabb példája.

Darvas-La Roche ház


8. Füchsl-palota

A Darvas-La Roche ház megtekintése után visszamegyünk a Bémer térre, majd át a Sebes-Körös fölött a Szent László tér (Piaţa Unirii) felé. Végigsétálunk az onnan induló Kossuth utcán (str. Independenţei) - közben elhaladunk a Fekete sas palota mellett, de ide még később visszatérünk - elmegyünk egészen a Nagyvásár térig (Piata 1 Decembrie).

A kettő találkozásánál található a borkereskedő Füchsl testvérek bérpalotája, amelyet a budapesti Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervei szerint 1903 tavaszára készítettek el. Az épületet a megrendelők foglalkozására utaló ornamentika teszi különlegessé.

Az első emeleti ablakok fölötti faltükröket és a koronázópárkány alatti falszakaszt kancsóból vagy kosárból kinövő leveles, szőlőfürtös indák borítják, a népművészetre emlékeztető szabályos és szimmetrikus elrendezésben. A megrendelők borkereskedő-voltából kiindulva az építészpáros egyedi díszítésű homlokzatot hozott létre, a koronázópárkány és az oromzatok hullámzó kiképzése pedig bájos könnyedséget kölcsönöz az amúgy tömbszerű épületnek.

Füchsl-palota


9. A Szent László téri Moskovits-palota

A Nagyvásár térről a Kossuth utcával párhuzamosan futó Zöldfa utcán (str. Vasile Alecsandri) indulunk vissza Szent László tér felé. A tér és az utca találkozásánál található a Vágó-testvérpár tervei alapján 1911-ben épült (a Szent László téri) Moskovits-palota. A homlokzat kialakítására a homorú és domború felületek váltakozása, a szimmetriára és a harmóniára való törekvés jellemző.

A három emeletes saroképületet homlokzatát a két felső szint domború kiképzésű falszakaszai és az ablakok könyöklője alatti élekbe összefutó homorú mezők teszik mozgalmasabbá. A visszafogott díszítését a népi varrottasokat idéző fehér és zöld majolikalapok adják.

A Szent László téri Moskovits-palota


10. Fekete Sas palota

A Nagyváradi szecessziós körutunk legutolsó állomása a város legreprezentatívabb és egyszersmind legismertebb épülete a főtéri (Szent László téri) Fekete Sas palota.

Tervezői az akkori Magyarország legnevesebb, a szecesszió lechneri irányzatát képviselő építészei közül való Komor Marcell és Jakab Dezső voltak. 1907 decemberében fejezték be az építését. A homlokzatokon a díszítőmódok széles skáláját alkalmazták, a földszinttől a tetőgerincig.

Tervezőik minden részletnek és szimbolisztikus elemnek megkülönböztetett figyelmet szenteltek. A belső udvar köré szerveződő palotának a főtér és a Kossuth utca felé is van kijárata. A legpompásabb belsőket a Kossuth utcai szárny közfunkciókat ellátó termei kapták: a szálloda, a vendéglő, illetve a Nagy és a Kis Vigadó terme.

Fekete Sas palota


Díszítettek a belsők összes elemei: a mennyezetek, boltozatok, ablakok, ajtók, lambériák, balusztrádok, falmezők, oszlopok, maratott üvegfelületek és vitrók. Motívumtáruk népies ízű növényi, valamint zoomorf elemeket tartalmaz.
Forrás : eletmod.transindex.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése