Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. szeptember 29., vasárnap

Péter I. Zoltán : Mesélő képeslapok. Nagyvárad 1885-1915

A Noran könyvkiadó gondozásában, a napokban jelent meg Péter I. Zoltán: Mesélő képeslapok -- Nagyvárad 1885-1915 című könyve. A november 28-i budapesti bemutatónak a Műcsarnok adott helyet, viszont a múlt héten a váradi közönség is megismerkedhetett a kötettel.

A kiadó honlapján értesültem arról, hogy csütörtökön Pesten is bemutatják a könyvet. Sosem voltam még dupla bemutatón. Váradon, mindig a megszokott arcokat látni az effajta eseményeken, itt pedig, ahogy arra számítani lehetett, megjelentek az elszármazott váradiak is. Olyan volt az egész, akár egy nagy osztálytalálkozó: a világ minden tájáról, néhány száz B/4-es lap miatt egybegyűlt ex-nagyváradiak.

"Kedves emigráns váradiak és az őket befogadók!" -- köszöntötte stílszerűen Kőrössi P. József, a Noran vezetõje a szépszámú érdeklõdõt, akik között persze jelen voltak az otthon maradtak képviselõi is. Majd F. Bathó Ida és Csoma Judit színmûvésznõk kezdték el felidézni verssel azt a "Peceparti Párizst", amit már csak a régi képeslapokon kémlelhetünk, és amelyeket szerencsére összegyűjtött és elrendezett Péter I. Zoltán. Az épületmérnökit végzett helytörténész-újságíró, aki a Bihari Naplóból sokak számára ismert Múltidézõ fényképek, és a címadó Mesélõ képeslapok sorozatokat szerkesztette. 

 A szerzõ harminc év eseményeit sűríti egy látványos kötetbe, és a pályaudvartól elindulva városnézõ sétára hívja az olvasót. Útjuk során megismerkednek a város szinte valamennyi épületének történetével, miközben betekintést nyernek a századforduló egyik legdinamikusabban fejlődő magyar városának mindennapjaiba. Ez az az időszak, amikor többek között a Rimanócziak és a Vágó testvérek, Ady, Krúdy Gyula, Dutka Ákos, Emőd Tamás, Nagy Endre hosszabb-rövidebb ideig dolgozik a városban, Rippl-Rónai, Gulácsy állít ki, megjelenik a Holnap antológia, építészetében, kulturális életében, életmódjában és persze a kávéházak sokaságában a város egyenesen a fővárossal rivalizál. 
Forrás : figyelo.transindex.ro 

 
Városnézésre invitál ez a könyv, amelynek során a szerző megeleveníti a száz évvel ezelőtti Nagyváradot, a századforduló századelő egyik leglátványosabban fejlődő városát. A városnézés a vasútállomásnál kezdődik. Innen járja be a szerző képzeletben az egész várost. Irodalmi alkotásokból idéz, neves nagyváradiakkal kapcsolatos anekdotákat elevenít fel, visszaemlékezésekben, újságcikkekben és egyéb kordokumentumokban kutakodik, jeles személyiségeket szólaltat meg, s eközben az olvasó előtt feltárul az egykori Nagyvárad pezsgő élete. Harminc év eseményeit sűríti a szerző egyetlen városnéző sétába, utcáról utcára haladva idézi fel Nagyvárad társadalmi, gazdasági, kulturális életét.
Forrás,megvásárolható : bookline.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése