Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. szeptember 17., kedd

Kolozsváry ház

A Bémer (Ferdinand) téren,a Fő (Republicii) és a Rimanóczy (Iosif Vulcan) utcák sarkán található épület, a Kolozsváry-ház, (a képen baloldalt) 1912-ben lett kész.
 Az eklektikus stílusú Kolozsváry-házat Sztarill Ferenc tervezte 
Egy 1942-es kép a Kolozsváry házzal...előtte egy régi szép villamos.
Forrás : Többarcú Nagyvárad Facebook 

A Bazár-szoros és a Rimanóczy utca sarkán lévő földszintes ház tulajdonosa Kolozsváry Sándor ékszerész volt, ezt az épületet bontották le 1910-ben, hogy a helyén felépüljön a háromemeletes modern ingatlan, az akkor már özvegy Kolozsváry Sándorné megbízásából.
A vasbeton szerkezetű palota tervét Sztarill Ferenc építész készítette, majd építette fel. Az építkezés 1912-ben fejeződött be. Korabeli híradások szerint a „vasvázra” épített ház tette lehetővé, hogy az épület mezzaninja és az emeleti erkélyek is a levegőben „lógjanak”. Az épület egyébként átmenetet képez a modern építkezés felé, hiányoznak a stukkódíszek. A félemelet teljes felületén üvegablakok voltak, ez kedvezett az ott működő divatszalon megvilágításának, bár a korabeli sajtó az épület villanyvilágítását és a modern fürdőszobák megjelenéséről is cikkezik a Kolozsváry-házban. A felső szinteken hatalmas hármasablakok törik meg a falsíkot. A középső erkély bow-window-szerűen ugrik ki az épület homlokzatából. A Kolzsváry-ház földszintjén egyébként ékszerüzlet, divatház, és más boltok, emeletein pedig hét hétszobást lakást alakítottak ki. 
Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad 900 éves múltja és épített öröksége. Budapest, 2005.
A cikk forrása : muemlekem.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése