Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. szeptember 23., hétfő

Egy rövid nagyváradi látogatás

Nagyvárad nagyvárosi jellegével, építészetével rengeteg látnivalót, történelmi emléket, és ami a legfontosabb, egyedi hangulatot tartogat az odalátogatók számára.
 
A várostól hagyományosan elválaszthatatlan a csodatévő Szent László király kultusza. A legenda szerint a király holttestét – kérése ellenére – nem Nagyváradon, hanem Székesfehérváron kívánták örök nyugalomra helyezni, ám a király földi maradványait szállító szekér csodálatos módon magától megindult Várad felé. A Váradon eltemetett, később szentté avatott király sírja a középkorban zarándokhellyé vált, a síremléket számos uralkodó kereste fel.
 
A képen Szent László szobra látható
a nagyváradi Püspöki Székesegyház előtt
 
A 14. századtól kezdve Várad életére egyre nagyobb hatással volt az itáliai reneszánsz.
A város látnivalóinak többsége egymáshoz közel, a város központjában található, majd az északi részen lévő Püspöki Székesegyház környékén, a Sebes-Kőrös oldalán elterülő Váradolaszi részben, illetve a déli oldalon fekvő Újvárosban.
 
 
Püspöki Székesegyház és környéke:
 
Az 1780-ban elkészült római katolikus Püspöki Székesegyház (lásd a képen) a legnagyobb és gyönyörű barokk templom Erdélyben. Gazdag belső díszítése önmagában is lenyűgöző. A főbejárat mellett, a falon Szent László királyt ábrázoló domborművet, valamint a király csatabárdját láthatjuk. A legenda szerint Szent László ezzel fakasztott vizet a sziklából. Megemlíthetjük aSzent László hermát is, az ereklyetartóban a király koponyacsontjának egy darabját őrzik. A főbejárat előtt Szent László bronzszobra, a székesegyház jobb oldalán pedig kőszobra áll.
 
A Nagyváradi Székesegyház
 
A Püspöki palotával szemben az árkádos Kanonok-soron (1776) az egykori káptalan magasabb rangú papjai laktak.
 
Ady rajongói itt a közelben megnézhetik múzsájának, Lédának egykori lakóházát.
 
 
Váradolaszi:
 
A tér közepén látható az 1900-ban megnyílt Állami színház. Neobarokk stílusban gazdagon díszített épület. A színház előtt áll a város szülöttjének, Szigligeti Edének a mellszobra. A központtól nem messze emléktáblával megjelölt szülőházát is megtekinthetjük.
 
A Nagyváradi Szigligeti Színház
 
A színház mögött az Adorján-házak szecessziós épületei állnak. Az 1902-ben épült EMKE Kávéház falán kőtábla hirdeti Ady Endreemlékét. A költő ebben a kávéházban találkozott először múzsájával, Lédával. Nagyvárad a kávéházak városa. Említést érdemel még aPannónia Kávéház és a Royal Kávéház.
 
Az EMKE Kávéház
 
Ha tovább sétálunk a Sebes-Kőrös partján, rátalálunk az egykori La Roche-Darvas-házra, a szecessziós stílusban tervezett remekműre. A parkban Szacsvay Imre-szobor-kompozíció (az 1848-49-es szabadságharc kiemelkedő alakja) tárul elénk. Ha további 48-as emléket keresünk, rátalálunk az egyik aradi vértanú, Nagysándor József szülőházára is.
 
Majd az 1787-ben épült váradolaszi református templomra és aPartiumi Református Múzeumra találunk rá. A református templom melletti parkban Lorántffy Zsuzsanna szobra áll.
 
Ady Endre Váradon eltöltött éveit felidéző kiállítások, tárgyi emlékek az Ady Endre Emlékmúzeumban találhatók. A múzeum jobb oldalán van a Stern-palota, majd az Apolló- és a Moskovits palota épületeivel találkozhatunk.
 
Ady Múzeum - Nagyvárad
 
 
Újváros:
 
 
Az 1903-ban épült Városháza eklektikus stílusú épülete, majd szemben vele a barokk stílusban épült Szent László katolikus templom látható. A következő figyelemre méltó épület a neobizánci stílusban tervezettMegyei Könyvtár, majd a Görög Katolikus Püspöki Székesegyház(1800).
 
Nagyvárad városháza
 
Várad egyik szimbóluma a Fekete Sas-palota. Ezen kívül érdemes még odafigyelni a Fuchs- és az Ullmann-palotára.
 
A Fekete Sas-palota
 
A rendkívül gazdag történelmű várból mára már csak falak maradtak fenn, a kulturális emlékek még a tötök időkben elpusztultak.
 
Nagyvárad vára
A váradi állatkert területén található az egykori Rhédey-kápolna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése