Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. augusztus 1., csütörtök

Felosztják a várost. Kétféle fűtési övezet lesz Nagyváradon

 Az RMDSZ-frakció a tervezet ellen szavazott
Elfogadták Nagyvárad fűtési övezetekre való felosztásának megvalósíthatósági tanulmányát, a felosztást és a megyeszékhely fűtési szabályzatának módosítását a váradi önkormányzati képviselőtestület tegnapi ülésén.
A megvalósíthatósági tanulmány két lehetőséget tartalmazott, az első szerint nem változtattak volna a jelenlegi besorolásokon, a második szerint – ami azzal jár, hogy azon utcák lakóit, ahol nem lenne kifizetődő a távfűtési vezetéket felújítása – két, úgynevezett A és B övezetre osztják a várost. Az A övezetbe azok tartoznak majd, akik a távfűtési hálózaton keresztül melegíthetik lakásaikat, a B övezetbe pedig azok, akik valamilyen egyéni megoldást (kályha, saját központi fűtési rendszer stb.) használnak. Az A övezetben lakóknak tilos leválniuk a rendszerről, kivéve, ha műszaki vagy jogi akadályokba ütközik egy-egy ingatlan távfűtése, például ha a vezetékek magánterületen haladnak és emiatt nem tudják felújítani őket.
Mind várható volt, az önkormányzat a nagy vitát kiváltott második variáns fogadta el, bár ifj. Ritli László RMDSZ-es tanácstag azt javasolta, hogy az első lehetőséget szavazzák meg, nyitva hagyva azt a lehetőséget, hogy újraelemezzék a tervet. Ilie Bolojan válaszában közölte, hogy az önkormányzat a második verziót támogatja, mivel ez a rendszer az előnyösebb a hőerőmű tanulmányai szerint. Ezt követően Huszár István javasolt két módosítást a szabályzathoz, illetve megjegyezte: célszerűbb lett volna, ha térképet is mellékelnek a tervezethez, illetve pontosan meghatározzák, mely utcák kerülnek a B övezetbe, az anyagban ugyanis csak az A övezethez tartozó utcákat és utcarészeket sorolták fel. Bolojan elutasította Huszár javaslatait, mondván: nem tartalmi, hanem elvi kifogása van az ellen, hogy a nagyobb szabású, bonyolultabb szabályzatokat utolsó pillanatba módosítják, mivel „más sülhet ki belőle”, mint amit a javaslattévő gondol. A polgármester szerint megvizsgálják a javaslatokat, és azokat esetleg később napirendre tűzhetik és belefoglalhatják a szabályzatba.
Huszár azt is jelezte, hogy későn kerültek fel a határozattervezetek a városháza honlapjára (tegnap délelőtt egyébként több újságíró is jelezte a polgármester sajtótájékoztatóján, hogy hiányolja az anyagokat), Ionel Vila jegyző szerint azonban azok egy-egy része már pénteken olvasható volt a honlapon (bár tegnap még mi is hiába kerestük a határozattervezeteket, a városháza irodájában lévő gépek valóban 26-át jeleztek a feltöltés idejéül).
A szavazás során a jelenlévő öt RMDSZ-es és egy demokrata-liberális párti tanácstag támogatta ifj. Ritli László, illetve Huszár István javaslatait, a Szociálliberális Szövetség (USL) 15 önkormányzati képviselője elutasította azt. A végső szavazásnál megfordult az arány, az önkormányzat által támogatott fűtési övezetekre való felosztást 15 igen szavazattal fogadták el három nem és három tartózkodás ellenében.
Forrás : reggeliujsag.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése