Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. július 6., szombat

Váczi György

Váczi György (Medgyes, 1922. augusztus 4.Arad, 2006. október 16.) magyar származású román válogatott labdarúgó, csatár.
 1947 és 1953 között 11 alkalommal szerepelt a román válogatottban és nyolc gólt szerzett.
Bővebb információ hu.wikipedia.org


Váczi György Kolozsvári AC-ben magyarfutball.hu


Volt három további, ország-, sőt Európa-szerte elismert labdarúgó is, aki Nagyváradról került a román, sőt a magyar válogatottba, de ők nem városunk szülöttei: így a brassói születésű Bodola Gyula, a szászmedgyesi Váczi György és az alsóvisói (Máramaros) Bodó György…
Forrás : erdon.ro

Számos ismert és elismert egykori labdarúgó (Váczi György), játékvezetô (Octavian Streng) és klubvezetô (Romeo Pascu) tisztelte meg jelenlétével a bihari labdarúgás centenáriuma alkalmából rendezett ünnepséget. A prezídiumban helyet foglaló Petru Filip polgármester, Florian Serac prefektus, Vizer László, a Nagyváradi FC fôtámogatója, Ilie Puia, a Bihar Megyei Labdarúgó-egyesület elnöke, Ioan Lucian, az NFC elnöke, Andrei Deac, a Bihar megyi Ifjúsági és Sporthivatal igazgatója mondott sorjában beszédet, a közös mindegyikben ugyanaz volt: "elérkezett az idô arra, hogy a nagyváradi – ezáltal a Bihar megyei – labdarúgás régi fényében ragyogjon, s visszakerüljön az ôt megilletô helyre, az élvonalba". 
Az 1949-ben román országos labdarúgó-bajnokságot nyert Progresul ICO volt az utolsó nagyváradi csapat, amely elhódította ezt a címet. Az akkor egymást követô két évben a gólkirályi címet is elhódító Váczi György egy volt azon kevesek közül, aki a bajnokcsapatból jelen lehetett a centenáriumi összejövetelen. Az egykor labdazsonglôrként is becézett kapusok "réme" éveken át volt a Progresul ICO oszlopos tagja, pályafutása végén több váradi együttesnél edzôsködött, majd Mihályfalván és végül Tordán trénereskedett. A futball természetesen a hobbija maradt, de manapság csak a tévében kíséri figyelemmel a játékot. 
Forrás :  hhrf.org

Közel 200 személy kísérte utolsó útjára idősebb Váczi Györgyöt, egykori UTA-kiválóságot. Aradon csupán három évet szerepelt, 1952-től 1954-ig, de ezen rövid idő alatt is belopta magát az aradiak szívébe. Tagja volt az utolsó előtti aradi “aranycsapatnak”, amelynek színeiben egy Román Kupát (1953) és egy bajnoki címet (1954) szerzett. Az 1953-ban elért kupasikerben aktív szerepet is vállalt, ugyanis november 29-én, Bukarestben a 111. percben ő szerezte a Pecsovszy Józseffel felálló CCA elleni döntő győztes gólt.

A gyászoló család id. Váczi György koporsója körül
Valfi-fotó
A gyászszertartást Balogh László plébános vezette le, aki elmondása szerint jó kapcsolatban állott az elhunyttal, lévén, hogy Váczi György a kommunizmus alatt sem tagadta meg vallásosságát, s a tiltás ellenére eljárt a templomba. Jelen volt több egykori kiváló labdarúgó, mint Domide Flavius, Hrisztosz Meckász, Mihai Târlea, Bíró Gábor, Viorel Sima vagy Helmut Duckadam, aki Váczi György temetése miatt lemondta a tegnapi Steaua–Real Madrid elleni meccsen való személyes megjelenést. Miután a Nagyváradi ICO-ban is játszott, a Körös-parti városból is többen eljöttek, s szép számmal jelentek meg egykori és jelenlegi UTA-szurkolók, akik látták őt játszani, vagy hallottak kivételes képességeiről. A labdarúgók nevében Dan Alexandru búcsúztatta Váczi Györgyöt, kiemelve remek technikáját és gólérzékenységét. Szomorú volt tapasztalni, hogy a jelenlegi UTA-vezetésből csupán Ionel Danciar versenyszervező képviselte az aradi csapatot. 
Forrás : archiv.nyugatijelen.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése