Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. július 23., kedd

Tömeges megmozdulás az autonómiáért - Erdélyi kiáltvány a történelmi régiókért

Erdély szerte több mint száz helyen szervezett autonómiatüntetéseket szombaton este az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), ebből szinte ötven a Partiumban, 28 pedig Bihar megyében zajlott. A nagyváradi rendezvényen mintegy háromszázötven személy gyűlt össze az egykori Olaszi temető helyén kialakított parkban. A résztvevők békésen és egységesen hallgatták végig a felszólaló politikusokat, miközben a rendőrség és csendőrség munkatársai párokba rendeződve széles köröket róttak tömeg körül. A rendezvény incidensek nélkül zajlott, az emelkedett hangulatot mindössze az zavarta meg ideiglenesen, hogy a beszédek kellős közepén leállt a hangosítás – ez azonban csak arra késztette az embereket, hogy még közelebb húzódjanak egymáshoz.

Az esemény a Szózat közös eléneklésével kezdődött. A tüntetés célkitűzéseit Török Sándor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei elnöke fogalmazta meg köszöntőbeszédében. „Meggyalázott temetőnkért tüntetünk, a kétnyelvűség törvényre emeléséért, megmaradásunk zálogáért, a partiumi autonómiáért tüntetünk, a román kormány ámokfutása ellen, a minket semmibevevő regionalizációs tervezet ellen tüntetünk, a beolvasztás ellen, a minket eltüntetni akarás ellen tüntetünk” – fogalmazott.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro


A kétharmados parlamenti többséggel bíró román kormány azt tervezi, hogy átszervezi az ország közigazgatását, és a jelenlegi fejlesztési régiókból kiindulva nyolc életidegen tartományra osztja fel Romániát. Az eljárás ismerős: Bukarestben íróasztal mellett eldöntik, hogy Erdély belső régióinak határai hol húzódnak, majd a nyakunkra ültetnek egy-egy kiskirályt vagy vörös bárót.
Nem hagyhatjuk!
Ki kell mondanunk: a Kárpát-medence „tündérkertje”, Erdély nem Bukarest gyarmata! Részei – a Partium, Bánság, Máramaros, Mócvidék, Szász Királyföld, Székelyföld – Erdély népeinek közös öröksége: önálló történetiséggel bíró, sajátos kultúrával, hagyománnyal és identitással rendelkező természetes régiók.
tuntetes autonomia 2013
Valamennyi szombat esti tüntetésen felolvasták a kiáltványt. Képünk a nagyváradi megmozduláson készült
Mi, erdélyi magyarok bármiféle felülről diktált közigazgatási átalakításnak csak vesztesei lehetünk. Egy országnyi őshonos közösségnek a többszintű autonómiára vonatkozó, közel negyedszázada következetesen kinyilvánított akaratát veszi újból semmibe a román hatalom.
De a felülről kikényszerített átalakításnak vesztesei lesznek az erdélyi románok is. Nem elég, hogy befizetett adónknak csak a töredékét osztják nekünk vissza Bukarestből, és évtizedek óta Erdély tartja el Romániát. És mit kaptunk érte cserébe? Alig több mint 50 kilométer autópályát. Szétvert egészségügyet és lezüllesztett oktatást. Mérhetetlen, az államigazgatás egészét behálózó korrupciót. Európa helyett Balkánt.
Tovább :  reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése