Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. július 27., szombat

Megalakult az EMNT-ben a Partiumi Autonómia Tanács

Megalakult a Partiumi Autonómia Tanács, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács partiumi autonómiával foglalkozó testülete.

A testület alakuló ülését még pénteken tartották a nagyváradi városházán, s azon Arad, Bihar, Szilágy, Szatmár és Máramaros megye EMNT-szervezeteinek küldöttei, az oktatás és a civil szféra, valamint a történelmi egyházak képviselői vettek részt. Toró T. Tibor, mint az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke megfigyelőként volt jelen.

„A Partiumban mintegy négyszázezer magyar él, jó részük egy tömbben, itt a határ mentén. Azt gondoljuk, számukra is megoldás lesz egy területi autonómia, nemcsak a Székelyföld esetében” – mondta az MTI-nek Csomortányi István, a PAT újonnan megválasztott elnöke.

Kifejtette, a PAT feladatának tekinti a partiumi autonómia gondolatához tartozó szakmai anyagok, a szükséges törvénytervezetek előkészítését, a témába vágó események, rendezvények megszervezését. Hozzátette: a székelyföldi identitástudat sokkal erősebb, mint a partiumi, ezért a következő fél évben a PAT pontosítani szeretné azokat a területi határokat, amelyekre kidolgozandó autonómiajavaslata vonatkozik.

Teljes cikk : nagyvaradi-hirhatar.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése