Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. július 5., péntek

Könyvbemutató a vár fejedelmi palotájában

A Partiumi Keresztény Egyetem és a Partium Kiadó rendhagyó könyvbemutatóra várja az érdeklődőket július 5-én, pénteken 18 órától a nagyváradi vár fejedelmi palotájába. A bemutatásra kerülő, „Várad Várának az Pogány Török által megh szállásárul…”. Szalárdi János emlékirata Várad 1660. évi veszedelméről című kötet Balla Tünde és Lakatos Attila szerkesztésében, az Országos Széchényi Könyvtár és a Partium Kiadó közös gondozásában jelent meg és Szalárdi János, Várad híres 17. századi krónikása egy kevéssé ismert kéziratos szövegének hasonmás kiadását tartalmazza. A vár feladásának másodnapján megfogalmazott, majd az 1662. évi pozsonyi országgyűlésen röpirattá átszerkesztett, rajzos, autográf dokumentum a vár 1660-as török ostromának és a középkori város pusztulásának első kézből származó, élményszerű, mégis hiteles, pontos és megrendítő ismertetése a szemtanú tollából. A szöveget a mai olvasó számára készített átírás, valamint egy átfogó történelmi bevezető kíséri.
A kötetet Emődi Tamás művészettörténész mutatja be. Köszöntőt mond Boka László docens, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója. Szalárdi János szövegeiből Hunyadi István színművész, a Szigligeti Társulat tagja olvas fel. Históriás és korabeli vitézi énekekkel közreműködik Zsikó Zoltán, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendéke.
A bemutató után levetítésre kerül a váradi vár történetét és egykori kincseit bemutató Felix Terra. A nagyváradi vár története című dokumentumfilm.
konyvbemutato 
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése