Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. július 21., vasárnap

Kié a nagyváradi Szent László Napok ?

Heves és éles vita alakult ki Nagyváradon arról kié a Szent László Napok.Vajon lesz közös megegyezés?A két magyar párt vitájából ki lesz a győztes?Jó volna közös nevezőre jutni ...A kommunikáció hiánya vezetett a vitához.Olvassa el a közleményeket,hátha napvilágra kerül az igazság ...

Nyílt levél Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének 


Tisztelt elnök úr!
Mint bizonyára értesült róla, újabb „magyar–magyar” patáliát gerjesztett Bihar megyében az ön szervezete, s minden túlzás nélkül állíthatjuk: ez már a sokadik ilyen, közbotrányt okozó akció. Az itteni magyar közösség megdöbbenve értesülhetett arról, hogy a bihari RMDSZ vezetői egyszerűen lenyúlták a Szent László Napokat a szervezőktől! Cselekedetük kimeríti a szellemi tulajdon ellopásának fogalmát – ahogy az „Idegen tollakkal ékeskedne a Bihar megyei RMDSZ” című közleményünkben fogalmaztunk. Az többé-kevésbé köztudott, hogy az I. Szent László Napokat június 28-30. között a Szent László Egyesület szervezte meg Nagyváradon – jelentős közönség- és médiasikerrel – az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt hathatós és tevékeny közreműködésével, ám ebből az utóbbi két szervezet igyekezett nem húzni semminemű politikai hasznot. Éppen abból a megfontolásból, hogy a hagyományőrző, értékfelmutató, öntudatébresztő rendezvény mindenkihez szóljon, mindenkit megszólítson és erősítse közösségünk összetartását. Erre azt kell látnunk-hallanunk, hogy az RMDSZ Bihar megyei szervezete – ráadásul az ön által elnökölt országos szervezet nevében – alattomos módon levédette a bukaresti Állami Találmányi és Védjegyhivatalnál (OSIM) a rendezvény nevét és logóját, magyarán a saját nevére bejegyeztette azt, ami nem volt az övé, aminek megtervezésében, létrehozásában és sikerre vitelében semmilyen módon nem vett részt.
Zatyko Gyula
Zatykó Gyula
Fotó: www.szentlaszlonapok.ro
Önnek mi a véleménye erről az ízléstelen gesztusról, amely minden jóérzésű magyarnak – és főleg a száznál is több fiatal önkéntesnek – sértheti az önérzetét? Mi a véleménye a bihari RMDSZ-vezetők ezen újabb erkölcstelen suskusáról, ami mély ellenérzést kelt közösségeinkben, választóink sorában mindazokkal szemben, akik az érdekvédelem és közképviselet jelszavával az ajkukon hazudnak maguknak és másoknak érdemeket?
Azért is kérdezzük ezt öntől, mert neheztelő közleményünkre reagálva képviselőtársa, Szabó Ödön bihari ügyvezető elnök már adott egy épületes választ, amelyben a rá jellemző arroganciával, nyegleséggel és zavaros érveléssel próbálja megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, de úgy, hogy egyszerre hinti el a konkoly magvait a világi és az egyházi élet mezején. Az RMDSZ nevezett tisztségviselője egyszerre fáradozik a magyar közösség megosztásán és egyházaink egymásra uszításán, miközben történészi diplomáját is megcsúfolva manipulálja a történelmi tényeket és a városalapító lovagkirály nimbuszát.
Távol álljon tőlünk, hogy beleszóljunk az RMDSZ belügyeibe, de a szövetség elnökétől elvárjuk, hogy e bűncselekmény-gyanús ügyben legalább próbálja meg mielőbb helyrehozni, ami helyrehozható.
Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője, az Erdélyi Magyar Néppárt partiumi régióelnöke
Forrás : reggeliujsag.ro

A Bihar megyei RMDSZ közleménye

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete egyértelműen kijelenti:
1. Szent László király kultuszának első számú ápolója a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye.
2. Az RMDSZ a védjegy levédési döntését megelőzően sokirányú belső és külső konzultációt végzett, és úgy döntött, hogy a védjegykérelmet elkészíti és a sikeres folyamodványt követően azt az első pontban leírt erkölcsi és elvi szempontok alapján a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye részére ingyenesen átadja. Erről a szándékunkról az érintetteket tájékoztattuk.
3. Minimum csúsztatás az, hogy politikamentessé szánták a rendezvényt és a kezdeményezést, hisz például tiltakozó közleményüket is pártaláírás kíséretében küldték ki.
4. Furcsa számunkra az is, hogy a Heidelbergi Káté 450 évfordulóján egy volt református püspök, lelkész (Tőkés László) beszél a szentek tiszteletéről, kultuszáról, ez minimum képzavar.
5. Az RMDSZ nem szándékozott, nem szándékszik semmilyen olyan rendezvényt szervezni, amely történelmi egyházaink saját feladatnak tekintenek. Ezt a minimális értékrendet ajánljuk másoknak is.
6. A vizuális elemek, logók, szlogenek használatáról erkölcsi útmutatásokat kapni olyanoktól nehéz vagy kérdéses, akik a tavalyi parlamenti választásokon az RMDSZ arculati elemeit, szlogenjeit (minden magyar…) használta sajátjaként.
7. Az, hogy jóval a rendezvények után akarták levédeni a védjegyet, az sok mindent elárul a szervezőkről.
Részünkről minden vitát a továbbiakban erről a kérdésről lezártnak tekintünk.
Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke
Kozlemeny - Szabo Odon
A Bihar megyei RMDSZ közleménye a Szent László Napok szervezőinek és az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezetének írására született, mely ide kattintva olvasható.
Forrás : reggeliujsag.ro


A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye közleménye

A Szent László Napok cím alatt szervezett rendezvény elnevezése körül kialakult vitával kapcsolatosan
A közelmúltban Szent László Napok cím alatt szervezett rendezvény elnevezése körül kialakult vitával kapcsolatosan a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a következőket teszi közzé:
– Kultikus feladatához és az ebből fakadó tevékenységekhez tartozó, a vallásos hagyományhoz kapcsolódó elnevezéseket, meghatározásokat a katolikus egyház nem védi le. Ezekben a kifejezésekben (a „szent” jelző, a szentek nevei, vallásos ünnepek és megnyilvánulások, a vallásos népi hagyomány gyakorlatai stb.) a vallásos áhítat és tisztelet kerül kifejezésre. Az egyház minden korban elvárta, hogy az emberek megfelelő elővigyázatossággal használják ezeket és ne alkalmazzák olyan célokra, amelyek a katolikus egyház fegyelme szerint nem bírnak vallásos tartalommal.
puspoki palota
A nagyváradi római katolikus püspöki palota előtte Szent László király szobrával, ahol “a szervezők a tulajdonos hozzájárulása nélkül szerveztek meg egy nyilvános rendezvényt”
– A Nagyváradi Római Katolikus Püspökségnek az említett rendezvény elnevezésével kapcsolatos fenntartása már akkor elhangzott, amikor a szervezők első alkalommal tájékoztatták intézményünket az ő kezdeményezésükről. Azóta több alkalommal kihangsúlyozásra került, hogy nem ajánlatos és félreérthető egy profán rendezvényt olyan elnevezéssel illetni, amely kimondottan a katolikus egyház hagyományához és gyakorlatához tartozik.
– A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség kezdettől fogva elhatárolódott a rendezvénytől, ugyanakkor csak azért nem tiltakozott nyilvánosan az elnevezés ellen, hogy elkerülje annak a látszatát, hogy akadályozni, bojkottálni próbálja a fenti rendezvényt. Ez azonban azt eredményezte, hogy a püspökség tulajdonát képező Püspöki Palota kertjében a szervezők a tulajdonos hozzájárulása nélkül szerveztek meg egy nyilvános rendezvényt. A békesség kedvéért és a váradi polgárok iránti tiszteletből eddig ezt is szó nélkül hagytuk.
– Ahogyan eddig is történt, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a jövőben is az őt megillető szerepkörben óhajtja egyházmegyénk alapítójának tiszteletét mélyíteni és kultuszát ápolni. Minden más, a katolikus egyházon kívüli társulás, csoportosulás vagy politikai párt, kérjük, tartsa tiszteletben ezt a szerepkört, és amennyiben a nagy király tiszteletét ápolni óhajtják, a vallásos szempontokat szem előtt tartva, a hozzájuk illő és reájuk jellemző szerepkörben tegyék azt.
– Megállapítva azt, hogy egyházmegyénk szándékainkon kívül tőlünk idegen viták kereszttüzébe került, továbbá felvállalva küldetésünket, az Evangélium hirdetését, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség elhatárolódik minden olyan rendezvénytől és megnyilvánulástól, amely rendeltetésétől, küldetésétől idegen, amely nem az egység, a megbékélés és a keresztény szeretet jegyében történik.
Nagyvárad, 2013. július 19.
Nagyváradi Római Katolikus Püspökség
Forrás : reggeliujsag.ro

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése