Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. július 6., szombat

Cseke Sándor

(Nagyvárad, 1924. júl. 21.– ): színész. Műkedvelőként tűnt fel, 1944-ben segédszínészként szerződtették a nagyváradi színházhoz. A társ.-nál töltött évek során ismert és megbecsült művésszé fejlődött. 1976. dec.-ben ment nyugdíjba. Táncoskomikusként lépett fel szinte valamennyi, Nagyváradon előadott, operettben. Művészetére könnyedség, játékosság jellemző. Később különböző karakterszerepekben is kiváló alakítást nyújtott. F.Sz. Laflèche (Molière: A fösvény); Aesopus (Figueredo: A róka meg a szőlő); Bóni (Kálmán I.: A csárdáskirálynő); Báró (Gorkij: Éjjeli menedékhely); Bicska Maxi (Brecht: Koldusopera); Ficsúr (Molnár F.: Liliom).Forrás : mek.oszk.hu

Nagyváradi szerepei
Teljes névsor szigligeti.szigligeti.ro


Bicska Maxi , a Koldusoperában

 Szellemfi,vándorszínész a Liliomfiban -jobbra


Jean-Baptiste de Molière szerepében




Papa, a Majd a papa vígjátékban


Fiával Cseke Péterrel  Forrás : biharmegye.ro 
Nyolcvankét éves korában hunyt el a nagyváradi színjátszás egyik kiemelkedő alakja, Cseke Sándor színművész. Tegnap délben családja, barátai, színész kollégái kísérték el utolsó útjára.
Saját halottjának tekintette a Szigligeti Társulat Cseke Sándor színművészt.
 Tegnap délelőtt 11 órakor a színház előcsarnokában ravatalozták fel, hogy hozzátartozói, kollegái és azok, akik őt még láthatták játszani elbúcsúzhassanak tőle.
 A gyászolók virágokat helyeztek el a nyitott koporsó előtt, néma főhajtással lerótták kegyeletüket, miközben még utoljára felvételről meghallgathatták a művész néhány szavalatát.
   Régi kollégájáról, aki harminc éve pályája csúcsán hagyta el őket, Hajdu Géza színművész mondott néhány emlékező szót.
   Örök gyermeknek, a közönség játszópajtásának nevezte, aki nemcsak a színpadon, de a hétköznapi életben is mindig játszott. Egyszerű polgár volt, igazi nagyváradi, aki, bár hívták máshová, sosem hagyta el a Szigligeti Társulatot. Játszott Liliomfit, Szellemfit, és számtalan más szerepben is maradandót alkotott.
    A művészt a Steinberger kápolnából helyezték örök nyugalomra.
   A gyászszertartást Tempfli József megyés püspök celebrálta, kiemelve: bár nehéz az elszakadás a szívnek kedves személytől, tudni kell, hogy ezután mindenhol ott lehet, ahol megemlékeznek róla vagy imába foglalják a nevét. Búcsúzott feleségétől, gyermekeitől, unokáitól, és a színház örökös tagjaként a társulattól is.
 Délután gyászmisét tartottak az elhunyt színművész lelkiüdvéért a Bazilikában. 
Forrás : nagyvarad.ro

1 megjegyzés:

  1. NYUGODJ BÉKÉBEN,ÉDES SANYIKÁM. SOHA NEM FELEDLEK. TISZTELET S BECSÜLET EMLÉKÉNEK.

    VálaszTörlés