Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. június 20., csütörtök

F. Bathó Ida színművész

Születési helye, ideje: 1938 február 25, Homoródszentpál
1960 – ban végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színmûvészeti Intézetben
1960-1962 – Sepsiszentgyörgyi Állami Színház
1962-tõl a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulatának a tagja.

Szerepei :
  Kálmán Imre: Csárdáskirálynõ
 Zerkovitz Béla - Szilágyi László: Csókos asszony
 Martos Ferenc - Huszka Jenõ: Lili bárónõ
 Szabó Magda: Régimódi történet
 A. P. Csehov: Három nõvér
 Hegedûs a háztetõn
 Heltai Jenõ: A néma levente
  A. P. Csehov: Ványa bácsi
 L. Ny. Tolsztoj: Anna Karenina
 Móricz Zsigmond: Úri muri
 Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
 William Shakespeare: Tévedések vígjátéka


Szigligeti Ede: A lelenc
Teljes névsor a szigligeti.szigligeti.ro-n


A Tündér Ilonában

A Ványa bácsiban


Koldusoperában
Forrás : szigligeti.szigligeti.ro

 A Szigligeti Színház egy előadás-sorozattal zárta a 2012-2013-as évadot. Az utolsó előadás, a My Fair Lady után díjakat vehettek át a felkért szakmai zsűri, illetve a közönség által legjobbnak ítélt színművészek, elsőként azonban az életműdíjat adták át Földes Bathó Ida színművésznőnek. Hajdu Géza laudációjában kiemelte pályájának fontosabb állomásait.  „Sajnos színpadra a Kasimir és Karoline valamint a Képzeld, beteg! című előadások óta nem volt lehetősége lépni, de a színháztól nem szakadt el, minden előadásunkat megnézi, van úgy, hogy többször is. Gyakran jár be hozzánk, lelkesít és buzdít. Teszi mindezt önzetlenül és rendületlenül, immár ötven éve.” – zárta a méltatást.
Forrás : szigligeti.szigligeti.ro

Elsőként az életműdíj átadására került sor, amelyet az idén F. Bathó Ida színművésznőnek ítéltek oda. A laudációt Hajdu Géza színművész olvasta föl. Amint elhangzott: a művésznő 1962-ben került a váradi színházhoz, és azóta hittel, odaadással, a tőle megszokott szerénységgel, belső erővel szolgálta a közönséget. Thália papnőjeként Hubay Miklós Egy szerelem három éjszakája című darabjában mutatkozott be az itteni színházszerető embereknek. F. Bathó Idát mind a nézők, mind a kollégák hamar megszerették, hiszen érdeklődő természetű, alkalmazkodóképessége, segítőkészsége legendás. Egy rendező mindenki édesanyjának nevezte F. Bathó Idát. Mindig hitelesen, szépen, szerényen játszotta szerepeit. Láthatta őt a közönség sokféle szerepben, Budai Nagy Antalnéként vagy az Anya megformálójaként Sütő András Anyám könnyű álmot ígér című színdarabjában, vagy Meseanyóként, hogy csupán néhányat említsünk. Színészi pályájának egyik csúcsteljesítménye volt Göncz Árpád Magyar Médeia című drámájában nyújtott alakítása. Mindemellett időről időre pódium-előadásokkal, gyönyörű versműsorokkal jelentkezett, szavalóversenyeken zsűrizett, mindenütt ott van, ahol segíteni lehet a szép magyar beszéd pallérozásában. Sajnos a Kasimir és Karoline, valamint a Képzeld, beteg! című produkciók óta nem volt lehetősége színpadra lépni, ám a kollégák munkáját nyomon követi, rendszeresen látogatja az előadásokat, lelkesíti, buzdítja a színészeket. Az ötven esztendő alatt igazi váradivá vált.
Forrás : reggeliujsag.ro

Az 1960-as évfolyamról F. Bathó Ida, a nagyváradi Szigligeti Társulat művésze, Boér Ferenc kolozsvári színész, Bács Ferenc Magyarországon dolgozó színész és Székely Ferenc, a vásárhelyi színház korábbi irodalmi titkára kapott Aranyoklevelet. Harmincéves pályafutásuk előtti tisztelgésként Miriam Cuibus, a Kolozsvári Nemzeti Színház színésznője és Dan Glasu szebeni színész, valamint Panek Kati és Keresztes Sándor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészei kaptak Ezüstoklevelet. A május 22-i ünnepélyes átadáson F. Bathó Ida és Miriam Cuibus művésznők tudták személyesen átvenni a kitüntetést.


Bathó Ida laudációja



Tudományosan még nem bizonyították, de én már biztos vagyok benne, hogy minden épületnek van szelleme. Valamiféle láthatatlan manó, amelyik néma kapcsolatba lép a belépővel. Vannak hatalmas, félelmet keltő szellemek, vannak vicces-aranyosak és komor-morcos bosszúállók. A szellemek karakterét, viszonyulását azok alakítják ki, akik huzamosabb ideig kapcsolatba kerülnek az épülettel. Akiről ma szólni akarok, az hosszú ideig kapcsolatban volt ezzel az építménnyel, amiben most vagyunk. Itt érettségizett, majd ide járt főiskolára. Egy ideig még önkéntesként is részt vett az építésben. Van még ebben az épületben olyan tégla, amit ő tett be a falba. Nem várta a készt. Érezte történelmi hivatását, hogy egy háborúval telt gyerekkor után valamit tenni kéne. Ő a színpadot választotta, vagy a színpad választotta őt? Mindegy.  Onnan sugározta a reményt, az igaz szót, a gondolatokat… Sokunk számára ő jelenti a színház állandóságát. A hűsége, alázata jelenti a követendő példát. Személyesen ismerem úgy harminc éve, de soha nem hallottam rosszat mondani a színházról, a színházi kollégákról, vagy valamelyik társulatról. Alázattal szolgálta a színház ügyét minden erejével, tudásával, tehetségével. Úgy viselkedett, mint egy szolid elem egy nagy építményben, talán mint az a tégla, amelyet ő épített ebbe az épületbe. Mikor nem akadt kiosztott szerepe, akkor keresett magának, szavalóestek jeles előadójaként bizonyította, hogy Delly Ferenc, Tompa Miklós termékeny tanítványa. Ugyanakkor a volt Főiskolájának önkéntes nagyköveteként keltette intézményünk jóhírét. Generációk egész sorát oltotta be Thália szeretetével, majd segítette őket színpadra. Teszi ezt ötven éve. Munkája, élete legyen példa mindnyájunk számára, és jusson eszünkbe, ha belépünk ebbe az épületbe, és akkor is, amikor a Földes Bathó Katiról elnevezett kutatóközpontban dolgozunk. Vannak, kik mindenüket feláldozták azért, hogy számunkra könnyebb legyen a világot jelentő deszkára lépni. A Köteles Sámuel utca 6 szám épületének szelleme elegáns, kedves, befogadó, ugyanakkor hűvösen távolságtartó is. Óvó, ölelő karját ő is alakította. Köszönjük szépen, Ida néni, illetve Bathó Ida művésznő.



Dr. Gáspárik Attila,
a Művészeti Egyetem rektora
Forrás : old.uat.ro

Gratulálunk a F. Bathó Ida színművésznőnek az elismeréshez és a kitüntetéshez ' 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése