Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. június 4., kedd

A Színház

A színészet Nagyváradon régi hagyományokra tekint vissza. A legrégebbi adatok szerint volt iskolai színjátszás, latin opera, német nyelvű színészet. De az első magyar nyelvű színházi előadást a kolozsvári társulat tartotta 1798 augusztus 26-án Nagyváradon, a Fekete Sas nagytermében Hunnius A süketnéma című előadásával. Ez a dátum jelzi a váradi hivatásos színjátszás kezdetét.
Már a XIX. század elején sikerült hosszú időre állandósítani a váradi színészetet. S bár később újra echós szekérre kényszerülnek a színészek, már megindul az első színházépítő mozgalom. A szabadságharc után megritkulnak az előadások, de a váradi színészetet nem lehetett eltiporni és felépült a színkör.
A XIX. század második felében számos ismert színész játszott a városban, Blaha Lujza, E. Kovács Gyula, Szentgyörgyi István, Újházi Ede. Jászai Mari 1897-ben a Rhédey-kertben játszotta el az Elektrát, és ez a szabadtéri előadás az egész magyar színjátszás történetének kiemelkedő mozzanata.
1900 október 15-én, több évtizedes huzavona után megnyílt a Szigliget Színház. Az épület 1899-1900 között készült el a bécsi Fellner-Helmer cég tervei alapján, Rimanóczy Kálmán nagyváradi építész kivitelezésében.
Thália váradi otthonában a háborús évek vagy a gazdasági válságok sem tudtak oly pusztítást végezni, hogy a színjátszás ne élte volna túl azokat. Várad az operett fellegvára is volt, de emellett mindig színpadra kerültek a magyar és az egyetemes drámairodalom nagy szerzőinek méltán híres darabjai.
Az államosítást követő években is erős társulat működött Nagyváradon, melynek hatása mind a mai napig érződik és az akkori színészek közül még sokan itt vannak közöttünk.Forrás : egyvaradiblogjanagyvaradrol.blogspot.ro
A Színház megépítése a váradiaknak nagyon régi álma volt. Még 1884-ben is arról vitatkoztak, hogy hová építsék. Végül két tábor maradt: az egyik a Nagyvásártér (Piata 1 Decembrie), a másik a Bémer (Ferdinand) tér mellett kardoskodott.
Az első pályázatot 1893-ban írták ki, de a beérkezett két pályaművet a bizottság nem találta megfelelőnek. Erre 1895-ben a városi tanács a nagy színháztervezési tapasztalatokkal rendelkezõ bécsi Fellner és Helmer céghez fordult.
Mivel még mindig parázs viták voltak az építkezés helyszínével kapcsolatban végül 1897-ben id.Rimanóczy Kálmán javaslatát fogadták el, amelyben vállalta hogy a Bazár-szoros kiszélesítése során egy bazárépületet is emel a lebontott házakból származó jó anyagokból.
A kivitelezésre kiírt versenytárgyalást is Rimanóczy nyerte aki, hogy az esetleges támadásokat megelőzze, maga mellé vette Guttman Józsefet és Rendes Vilmost is.
A színház alapozását 1899 július 21-én kezdték el.
A bokréta-ünnepélyt 1899 október 28-án tartották.
Thalia temploma 1900 október elsejére készült el, mint a váradi eklektikus építészet egyik legszebb példája.
A kocsifeljáró két oldalán álló szobrok a budapesti Mayer-féle szobrászműhelyből kerültek ki. Jobboldalt a dráma...
...míg baloldalt a vígjáték allegorikus szobrát helyezték el.
1926: itt a Színház Mária királyné nevét viselte, és elõtte is az õ szobra volt
A Színház 1965-ben: a neve Állami Színház és ki van írva mindkét nyelven de a timpanon allegorikus domborművei nincsenek sehol
A Színház; a neve Mária királyné ekkor és csak egy nyelven van kiírva, a timpanonja üres.
Forrás : Többarcú Nagyvárad Facebook facebook.com



 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése