Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. május 22., szerda

Schlauch Lőrinc nagyváradi katolikus püspök és a Schlauch-kert

Schlauch Lőrinc (Újarad, 1824. március 27.Nagyvárad, 1902. július 10.) nagyváradi római katolikus püspök, bíboros, egyházjogász, valóságos belső titkos tanácsos, a Magyar Tudományos Akadémia igazgatósági tagja.1887. április 8-án nagyváradi latin szertartású püspökké nevezték ki és augusztus 24-én ünnepélyesen elfoglalta új székét.Díszpolgára volt Nagyvárad, Szilágysomlyó és Újarad városának is.A nagyváradi tanítóképzőnek saját házat szerzett, ugyanott 1901-ben kisdedóvónőképzőt alapított, 1896-ban pedig Debrecen városának 30 000 forintot adományozott apácazárda létesítésére a magasabb nőnevelés érdekében. Előbb a nagyváradi egyházmegye szükségleteinek fedezésére 100 000 forintos alapítványt tett, melyet 1897. április 8-án újabb 100#nbsp;000 forinttal megnövelt. Biharpüspökiben román stílusú plébániatemplomot emeltetett stb. Úttörő részt vett a magyar közművelődési egyesületek megalapításában. Alelnöke volt az országos vöröskereszt-egyesületnek, elnöke volt az Országos Zeneakadémiának, a poliklinikai egyesületnek.Ő készíttette el 1893-ben a gyönyörű hermát – Szent László mellszobrát –, Link Fülöp budapesti ötvösművésszel. Azóta még nagyobb kultusza él Szent László királynak Nagyváradon. Ugyanolyan szép kertet valósít meg, mint a vatikáni Castelgandolfo. Külön odafigyelt arra, hogy a püspöki palota kertjében, a kertészek szívügyüknek tartsák a szép kertarborétumot, amit a bíboros külön meg is hálált nekik. Megépíttette a biharpüspöki római katolikus Szent Lőrinc templomot, amit maga áldott meg és szentelt fel. Gyönyörű miseruhákat készíttet a székesegyháznak.
Schlauch Lőrinc

1902-ben halt meg Nagyváradon. Kérése az volt, hogy a püspöki palotát ne fekete baldachinnal díszítsék fel, ha felravatalozzák, hanem a szürke színt válasszák. A székesegyházi temetés után különvonattal szállították a holttestét Temesvárra, ahol végrendelete szerint a Schlauch-család kriptájában helyezték örök nyugalomra édesapja mellé, a feltámadás reményében. Forrás : hu.wikipedia.org 

1887. április 8-tól Várad püspöke dr. Schlauch Lőrinc, későbbi váradi bíboros. Szatmáron volt előbb püspök. 1890. szeptember 10-én Ferenc József császár és apostoli király meglátogatja a várost és a püspökséget. (Harmadszor jár Váradon). 1892-ben dr. Schlauch Lőrincz váradi püspök,későbbi bíboros, megrendelésére Link Fülöp budapesti ötvös elkészíti Szent László új hermáját (erekelyetartó) 1893. szeptember 10-én dr. Schlauch Lőrincz váradi püspök, későbbi bíboros, megáldja Szent László király bronzszobrát(Tóth István bp. szobrász alkotását), amely Trianonig a Szent László téren állt.(ma a székesegyház előtt áll). 1893. június 12-én XIII. Leó pápa bíborossá kreálja dr.Schlauch Lőrinc váradi püspököt. Ő Várad püspökei között a második, aki bíborosi méltóságot is kapott a pápától. Előbbi gróf Csáky Imre volt. 1896-ban Hoványi Ferenc kanonok Tóth István szobrász művészeti tervei alapján megrendeli Carrarraban a székesegyház új fehér márvány főoltárát. Triscornia faragta. Schlauch bíboros konszekrálja az új oltárt.A püspöki kertben felépítik Szaniszló Ferenc püspök bronzszobrát. Június 27-én nyitják meg a Bihar megyei és nagyváradi múzeumot. 1897. május 2-án tartja dr. Schlauch Lőrinc bíboros aranymiséjét. Ferenc József császár és apostoli király a Szent István Rend nagykeresztjét adományozza a Jubilánsnak. A pápa, XIII. Leó a káptalannak az ún. „Cappa maior”-t (uszályos hermelines palást) adományozta. dr. Schlauch Lőrincz bíborost ebben az évben Várad díszpolgárává választják. Előbb már megkapta Szatmár, Szilágysomlyó és Újarad díszpolgárságát. Augusztus 10-én dr.Schlauch Lőrincz-bíboros konszekrálja a védőszentje – Szent Lőrinc – tiszteletére épített Bihar-püspöki-i templomot. (mely ma is a Szent Lőrinc búcsúnak ad helyett)
1903-ban meghal Dr. Schlauch Lőrincz nagyváradi bíboros, kit a magyar akadémiai tagok is.a váradi és szatmári hívek is gyászolnak, hisz kitűnő szónok és prédikátor is egyben. Temetési szertartást a nagyváradi székesegyházban végzik, a szertartás után különvonat viszi a holtestet Temesvárra mely végakaratának megfelelően a temesvári családi Schlauch kriptában helyeznek örök nyugalomra. Forrás : nagyvarad-oradea.blogspot.ro 

Dr. Schlauch Lőrincz bíbornok, váradi püspök, új-aradi német családból származik. Édes atyja, Schlauch Pál volt, tekintélyes jómódú építő, édes anyja, kit még öt éves korában elvesztett: Jost Katalin. A nagytehetségü gyermek középiskoláit Aradon és Szegeden végezte; ez utóbbi helyen lett a német fiuból szívvel-lélekkel, nyelvben, aspiráczióiban magyar ifjú. Innen került föl Pestre, mint csanádi kispap, a központi papnevelő intézetbe, hogy az egyetemi tanulmányokat elvégezze. Theologiai tanulmányait 1846-ben befejezvén, Lonovics József püspök udvarába rendelte levéltárosnak, hol Mihálovich, később zágrábi érsek és Fábry Ignácz, utóbb kassai püspök nagyrabecsülését érdemelte ki.
Olvassa tovább dr. Vucskics Gyula írását a mek.oszk.hu

A Schlauch - kert róla volt elnevezve,mely ma Petőfi Parknak hívnak.

Fotó 1964-ből  Forrás : Többarcú Nagyvárad Facebook 
Petőfi szobor a nagyváradi Petőfi Parkban
Forrás : panoramio.com

Forrás : panoramio.com 
Forrás :panoramio.com

1 megjegyzés: