Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. május 8., szerda

Nagyváradi Filharmónia

Forrás : radiocluj.ro
A 18. századi Nagyvárad, a török hódoltság alóli felszabadulás és a katolikus restauráció korában komoly virágzásnak indult kulturális, zenei területen is. Az 1760-as évek elején a művészetpártolásáról híressé vált báró Patachich Ádám püspök egy fiatal zenészt hívott Váradra, Johann Michael Haydnt (1737-1806), Joseph Haydn öccsét, hogy a püspöki zenekart irányítsa és a zenei életet megszervezze. Michael Haydn 1760-1762 között tevékenykedett városunkban. Őt Karl Ditters von Dittersdorf (1739-1799) követte a püspöki zenekar élén 1764-1769 között. Tulajdonképpen e két zeneszerzőnek köszönhetjük a szervezett zenekari muzsika megalapozását városunkban. Említést kell még tennünk a kor egyik kiváló hegedűséről, zeneszerzőjéről, Wenzel Pichlről (1739-1799) aki szintén itt alkotott és tevékenykedett a püspöki udvarban. Dittersdorf idején 34 tagú zenekar működött Váradon, prágai, bécsi muzsikusokból, a létszám és a színvonal a korabeli Váradot Európában is egyedülállóvá tette.
A 19. század szintén rendkívül színes időszak volt Várad zenei életében. A zene lassanként kiszabadult az egyház keretei és kötelékei közül, megszületett a professzionális, polgári muzsika, a szalonzene, melyek komoly teret hódítottak ebben az időszakban. A színjátszás fejlődésével párhuzamosan megsokasodnak az operaelőadások is és a zenei események egyre gyakoribbakká válnak. Csak 1828-ban 83 operaelőadást jegyeztek fel Nagyváradon. A közönség a század folyamán olyan korabeli szerzők darabjait láthatta, hallhatta a színpadon, mint Rossini, Donizetti, Weber, Verdi, Mozart, Auber, Gounod, Erkel. Említésre méltóak a gróf Rhédey Lajos, Kilényi Dávid, Komlósi Ferenc, Ruzitska Antal által vezetett társulatok.Teljes történet és információ a  oradeaphilharmony.com-on.

A koncert terem


Teljes albumxfree.hu 

Nagyváradi Filharmónia-Madarász Katalin és Bordás Cecília énekel 

Nagyváradi Filharmónia-Madarász Katalin és Bordás Cecília énekel 

Forrás : magyarnota.network.hu

Hirek a nagyváradi Filharmóniáról a erdon.ro-n 

Jankó Zsolt: „Rengeteg hasznos dolgot tanultam Szombathelyen”

Jankó Zsolt a Bartók Szeminárium és Fesztivál hallgatójából lett a a Filharmónia Budapest művésze, valamint a Kolozsvári Magyar Állami Opera és a Nagyváradi Filharmónia állandó, továbbá a Budapesti Fesztiválzenekar asszisztens karmestere. És még csak harminckét éves…


- Fiatal korod ellenére már számos eredménnyel, tapasztalattal büszkélkedhetsz. Te magad hogy látod, hol tartasz a karrieredben?
- Úgy gondolom, még nagyon az elején vagyok. Azt szokták mondani, egy karmester harmincöt-negyven éves korában válik igazán karmesterré, addig tanul, tapasztalatot gyűjt, és talán akkorra kifejlett egyéniséggé válik. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a tanulási, fejlődési folyamat leáll.
Teljes interjú a fidelio.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése