Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. május 12., vasárnap

Fényes Szabolcs(Nagyvárad, 1912. április 30. – Budapest, 1986. október 12.)


Fényes Szabolcs (Nagyvárad, 1912. április 30.Budapest, 1986. október 12.) Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző. Nevét viseli a könnyűzenei alkotótevékenységet elismerő Fényes Szabolcs-díj.Fényes Szabolcs az 1635-ben címeres nemeslevelet kapott csokalyi Fényes család leszármazottja. Édesapja, Fényes Lóránd mérnök volt, aki vonzódott a művészethez, Ady Endre törzsasztalához tartozott Nagyváradon és nótaszerzéssel is foglalkozott. Szabolcs már tizenkét éves korában eldöntötte, hogy zeneszerző lesz és édesapja támogatta is ebbéli törekvését. A család Nagyváradról Magyarországra, a Rétságra telepedett át. Fényes Szabolcs gimnáziumi tanulmányait Balassagyarmaton folytatta. Még középiskolás korában hetente többször Budapestre utazott, hogy Siklós Albert magántanítványaként zeneszerzést tanuljon. Az érettségiig hat évfolyamot tudott befejezni.
Életpályája és művei a hu.wikipedia.org-n
 Sírja a farkasréti temetőben

Lehetett valami rendkívüli az 1912-es év levegőjében, mert sorra születtek kultúrtörténetünk legtehetségesebb alakjai: Örkény, Macskássy, Alfonzó, Ottlik, Várkonyi, Hegedüs Géza és a napokban századik születésnapját ünneplő Eggerth Márta, akit a világ minden tájáról jókívánságokkal halmoztak el rajongói. Eggerth után alig két héttel látta meg a napvilágot egy nagyváradi polgárcsaládban minden idők legnépszerűbb magyar könnyűzenei komponistája, Fényes Szabolcs, akinek jubileumáról idehaza jóformán csak az Operettszínház emlékezett meg egy bensőséges műsorral és az előterében rendezett kiállítással. Szülővárosában, az erdélyi Nagyváradon viszont utcát neveztek el róla, és az egykori családi ház falán emléktáblát avattak a centenárium alkalmából.

További információk,fotók és videók a hangosfilm.blog.hu-n '

Fényes Szabolcs énekel 


 Fényes Szabolcs a Youtube-n '
Fényes Szabolcs a zeneszoveg.hu-n 
Fényes Szabolcs a port.hu-n ' 
A Fényes család tagjai, valamint a Fényes Szabolcs-emléknap megszervezéséhez hozzájárulók az emléktábla alatt

Április 30-án, hétfőn délután a Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében lezajlott Fényes Szabolcs-emléknapon leplezték le a zeneszerző szülőházán elhelyezett emléktáblát a zeneszerző unokaöccsei, Fényes Balázs és András jelenlétében.
Nemlaha György kifejtette, hogy Fényes Szabolcs 1923-ban feltehetőleg azért hagyja el Nagyváradot, hogy ne kelljen románul tanulnia, illetve azért, hogy Magyarországon komolyabban tudjon foglalkozni zenei képzésével. Fényes Szabolcs Maya című operettje volt az első élő koncertközvetítés a magyar rádióban. E közvetítés nem is Magyarországon, hanem az elcsatolt magyar területeken aratott kirobbanó sikert, de sokat lendített a zeneszerző anyaországi karrierjén is. Fényes Szabolcs nemzetközi karriert is befuthatott volna, de 1933-ban a náci hatalomátvételt követően a pesti magyar operett Berlinben tartózkodó művészcsoportja, köztük ő is el kellett hagyja Németországot. Ezzel Fényes Szabolcs nemzetközi karrierje zátonyra futott. Fényes Szabolcs a vészkorszakban több zsidó művészt bújtatott az Operettszínház pincéjében, amivel saját életét is kockáztatta.Teljes cikk a erdon.ro-n '
 
Videó : Fényes Szabolcs-Brand István: Összecsendül két pohár

Fényes Szabolcs, a slágergyáros/ rtlklub.hu


Műveiből




Fényes Szabolcs estje


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése