Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. május 2., csütörtök

400-as decret és a reggeli alkoholfogyasztás

1989 előtt tilos volt az alkohol fogyasztása reggel tiz óra előtt.Szigorú törvény volt és ráadásul azok akik veszélyes munkahelyeken számukra a 400-as decret vagy törvény.Emlékeznek még?
ART. 12
Se interzice personalului muncitor sa introducã sau sa consume în unitate bãuturi alcoolice ori sa faciliteze sãvîrşirea acestor fapte.
Persoanelor care se prezintã la programul de lucru sub influenta alcoolului li se interzice accesul în unitate şi li se aplica sancţiunile prevãzute de lege.Teljes Decret : monitoruljuridic.ro

Kedves váradi olvasó' Ha ismeri a román nyelvet akkor nem kell lefordítani a szöveget. Mindenki tudta a törvény szövegét.Csak hát baj volt a törvény alkalmazásával.A dolgozók nem tartották be, a főnökök meg szemet hunytak.Sokan sok módszerrel csempézték be a munkahelyre és fogyasztották általában a színtelen és szagtalan vodkát.Rá fokhagymát ettek a munkások,hogy ne érződjön a szag.Munkahely után is nagy előszeretettel fogyasztottak azt amit meg tudtak venni vodkától kezdve mindent amit meg lehetett inni.Akkoriban szokás volt kérdezni: Nem pótolunk? Nu potolim?

Sajnos sokan nem tartották be a mértékletességet és a kórházba, majd a temetőbe kerültek.Szép emlékek voltak azok az idők.1989 december 22-tól eltönt ez a decret az alkotójával együtt.Sokan elkerültek Váradról,de emlékeiket magukkal vitték.A 400-as Decret a történelem süllyesztőjébe került a nagy gyárakkal együtt. Biztosan mindenkinek meg van a saját emléke azokról az időkről.Elmúltak ezek az emlékek és lehet hogy megszépültek.
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése