Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. április 27., szombat

Nagyvárad Széles utcai - Decebal - híd



Ki nem ismeri Nagyváradon a Széles utcai vashidat vagy ahogy most nevezik a Decebal hidat?Egy átutazó nem ismeri,de milyen volt az eredeti vashíd?Mikor építették és meddig állt fenn?A váradiak nyugodjanak meg,mert a helyi hatóság szerette volna vissza állítani,de nem engedte Bukarest.Csak modern hidat engedélyezték megépitettni.Pecup Octavian tervező mérnök szerint nincs veszélyben a híd,mert 11 méter mélyen vannak a híd pillérei és még négyszeres víztömeget elbír.A Többarcú Nagyvárad Facebook oldal segítségével megismerhetjük a híd történetét.

Nagyvárad harmadik közúti hídját, a Széles (Decebal) utcai vashidat 1913-ban építették hosszas előkészületek után. Ennek helyén előzőleg nem volt fahíd.
A vashíd tervét még 1906-ban elkészítette Altnöder Endre városi mérnök, amit nem győztek dicsérni a korabeli lapok.  
"Az új vashíd Nagyvárad egyik legcsinosabb és legimpozánsabb látványossága lesz. Külső alakja a budapesti Erzsébet-hídhoz hasonlít" - írta a Nagyváradi Napló 1906 októberében.
A híd építésére majd csak 1911 májusában tartottak versenytárgyalást, amelyre 16 ajánlat érkezett.
Kőszeghy József városi főmérnök javaslatára a helyi tanács az alapépítmény elkészítésével a nagyváradi Incze Lajos és Társa céget, míg a vasfelszerelés elkészítésével és szerelésével a budapesti Weitzer János-féle céget bízta meg. 
Szintén Kõszeghy javaslatára a híd felső ívezeteire felkerült Nagyvárad címere is négy példányban.
Ez a híd megúszta a második világháborút. Sajnos az 1981. március 12-i nagy árhullámnak nem tudott ellenállni, közepén megrogygyant.
Rövidesen lebontották, helyébe, akárcsak a másik két közúti híd esetében, a most is látható vasbeton hidat emelték. 
Sajnos a mai híd semmiben nem emlékeztet az egykori gyönyörû hídra.
A lebontott Széles (Decebal) utcai híd pillérei 
Ezen az 1964-es képen még szolgál a szép Széles (Decebal) utcai híd. 
Az egykori Széles (Decebal) utcai híd.
Forrás : facebook.com 

Kedves Váradiak ' Lehet egy kissé elfogult vagyok,mert a Decebal híd mellett éltem néhány évig.Nekem nagyon tetszett és nagyon sajnáltam amikor az ócskavas telepre vitték.Nagyon sok váradi már nem él Váradon,mert a sors szétszórt minket a világban.Ha messze is élsz Váradtól akkor szeresd Váradot.A régi híd tiszteletére készítettem ezt a bejegyzést,mely bővülhet az idők folyamán.Van egy személyes élményem az 1960-as évekből : egyszer elragadott az ár a híd alatt és egy halász mentett ki a Körösből.Köszönettel tartozom neki és a Többarcú Nagyvárad Facebook oldalnak a képekért.Magyar és román nyelven láthatnak videót a Youtube-n.Richard Clayderman száma találó, a Nosztalgia.Remélem másnak is szereztem élményt ezzel a bejegyzéssel.Ha tetszett ,nyomjon egy lájkot a Több arcú Nagyvárad Facebook oldalnak,mert megérdemlik. 



      
Forrás : facebook.com




Térkép
 

Nagyobb térképre váltás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése