Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. április 30., kedd

Metropol együttes

A Metropol együttes ízig-vérig váradi együttes volt.A váradi fiatalok bálványa volt a Metropol. Amikor a jubileumot ünnepeltük a Szakszervezeti Házban elérzékenyültem.Az alábbi válogatás az irántuk érzet tiszteletből íródott.Mit lehet tudni a Metropol együttesről?

A Metropol (vagy Metropol Group) egy erdélyi magyar rockegyüttes, mely 1968-ban alakult.
Tagok :
  • Orbán András - gitár, ének
  • Trifán László - gitár, ének
  • Ráduly Béla - ütősök, ének
  • Virányi Attila - basszusgitár, mellotron, ének
Lemezeik
  • Metropol (Electrecord, 1973)
  • Égig érhetne az ének (Sunetul în zbor) (Electrecord, 1978)
  • Vouă (Electrecord, 1979)
  • Metropol 3 (Electrecord, 1981)
  • Din nou împreună (Electrecord, 1986)
  • In Memoriam Ráduly Béla (1995) 
Forrás : hu.wikipedia.org

Az idén kettős jubileumot ünnepel a legendás Metropol Group együttes: negyvenéves a banda és harmincéves a Fehér Album című lemezük, amelynek 2005 decemberében megjelent a reprint kiadása. A jeles évfordulókat októberben egy nagylélegzetű koncerttel ünneplik meg a zenészek szeretett városukban, Váradon.

A Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében szerdán remek hangulatú Metropol Group-est volt az Ady Endre Gimnáziumban az együttes „véd- és dacszövetségéhez" tartozó Seidler András szervezésében: bemutatták Boros Zoltán rendező Égig érhetne az ének... című filmjét. A vetítés után a filmrendező beszélgetett a jelenlévő metropolosokkal.
 
A vetítést követően Boros Zoltán beszélgetésre invitálta Orbán Andrást (szólógitár, ének), Virányi Attilát (basszusgitár, ének), Trifán Lászlót (gitár, ének) és Trendler Józsefet (dobok). Boros arról kérdezte a metropolosokat: milyen szerepe volt a város légkörének az országos sikerük kialakulásában? Virányi elmondta: .Váradon mindig újabb és újabb impulzusokat kaptam. 10-12 klubban volt élőzene az időben. Óriási pezsgés volt.. Visszaemlékezett: Mátza Gyula karácsonyi ajándékként adta oda neki a most Ady-gimnáziumnak nevezett iskolában az Égig érhetne az ének... szövegét.

Orbán András meghatottan emlékezett meg elhunyt zenésztársukról, Ráduly Béláról. Mesélt arról, hogy .68-ban Váradon kezdték a karriert, és akkor kezdődött a gitármánia. Trifán László kifejtette: „Az egész életünk egy imádság" Amikor a Soli klubból hallottam kiszűrődni a Metropol zenéjét, azért imádkoztam, hogy egyszer ebben az együttesben játszhassak. Ez volt az első imám.. Szerényen mosolyogva hozzáfűzte: teljesült a vágya, „nyári gitárosként" került a zenekarba.

Trendler József szerint: „Olyan nincs, hogy muzsika" kis betűvel. Ha nem nagybetűs a Zene, nem ér semmit.. A találkozó kötetlen, baráti hangulatú beszélgetéssel folytatódott. Virányi Attila lapunknak elmondta: a kettős jubileumot méltó módon, koncerttel szeretnék megünnepelni október 18-án. A színház felújítása miatt a Szakszervezetek Művelődési Házában lépnek majd fel. Az említett kultúrházban annak idején többször is zenéltek, ott volt a próbatermük is, ahol – mint kiderült – 1975-től hat éven át semmirekellő, gyalázatos módon lehallgatták őket, s jó vaskos doszsziét készítettek róluk az orwelli világban.

Az októberi emlékkoncertre meghívják minden zenész barátjukat, és újra együtt lesz a régi csapat, az is eljön majd, aki most nem tudott itt lenni. Forrás : erdely.ma

Jubileumi koncerttel ünnepelte negyvenéves fennállását októberben Nagyváradon a Metropol együttes. A legendás rockegyüttes múltjáról és jövőjéről Virányi Attila énekes beszélt.


Bár Nagyváradon többször is felléptek az elmúlt évek során, a jubileumi koncert helyszínén, a Szakszervezetek Művelődési Házában 28 év után tartottak Metropol-koncertet. Az együttesnek annak idején itt volt a próbaterme is. Az 1980-as fellépés előtt a pénztár ablakait betörték a rajongók, ezért az együttes tagjait többször kihallgatta a Szekuritáté. Az alapítók egyike, Virányi Attila gitáros, basszusgitáros és énekes ezt követően szökött külföldre, jelenleg Németországban él. A koncert alapötletét Nagyvárad vezetőségének ígérete adta, miszerint átvállalják a fellépés költségeit. „Negyven év után végre nem mi hoztuk a pénzt, hanem támogatták a fellépést”, mondta Virányi. Emellett szponzorokra is szükség volt, őket a csapat egykori hangmérnöke, Dinók István és Seidler András, az Aria Egyesület képviselője találta meg.

Elektronikus levélben, Skype-on tartották a kapcsolatot a zenekar tagjai, akiket szétsodort az élet. Trifán László gitáros és Mácza Gyula szövegíró Váradon maradt, és váradi Trendler József dobos is, aki a tragikus balesetben elhunyt Ráduly Béla helyén játszik. Orbán András gitáros, énekes Magyarországon, Nagy Gábor basszusgitáros Finnországban él, az együttes fellépésein rendszeresen fellépő Traian Cosma pedig Ausztráliába keveredett. Szász Ferenc gitáros, Kovács Péter (Kovax) billentyűs, énekes Magyarországról jött a jubileumi koncertre, mindketten régóta játszanak a Metropollal. „Augusztus közepén a magyarországi Napadon hívtam össze egy előkészítő munkatárbort, ott és akkor nyerték el végleges formájukat a dalok” – mesélte Virányi.

A váradi koncert egyébként 28 év után is fényes bizonyítéka volt „a rock örök” elméletnek, vélte az alapító tag. „A betegségek és kisebb technikai gondok ellenére nagyon jól éreztük magunkat, és remélem, hogy ez volt a közönség benyomása is”, mondta Virányi. S hogy a jó zenének mindig van közönsége, terveik is bizonyítják, hiszen ha sikerül egyezségre jutni a szervezőkkel, akkor a budapesti A38 hajón és a bukaresti rockmúzeum megnyitóján is felcsendülnek majd a Metropol dalai.
Forrás : erdely.ma 

Boros Zoltán Égig érhetne az ének című, a Metropol Group együttesről készült dokumentumfilmjét mutatják be április 23-án 19 órától Nagyváradon, az Ady Endre Líceum dísztermében. A Festum Varadinum keretében vetített film után beszélgetés következik a film alkotóival és a Metropol együttes tagjaival.

A Beatles 1968-ra már meghódította a világot, a liverpooli bandának a magyar "változata", vagyis az Illés hasonló életérzéseket megfogalmazva halmozott sikert sikerre, és gyűjtötte maga köré fiatalok tízezreit. Törvényszerű volt tehát, hogy a beathatás előbb-utóbb Erdélyben is megteszi a magáét – mondta el Boros Zoltán.

Nagyvárad volt az első erdélyi város, ahol az 1960-as évek végén a beatzene gyökeret eresztett; az 1971-ben rajtoló, és három éven belül betiltott székelyudvarhelyi Siculus-fesztivál pedig sok tehetséges zenész számára nyújtott bizonyítási lehetőséget.
Tovább a multikult.transindex.ro-n




Fotók a 40 éves jubileumi Metropol koncertről a plus.google.com-on

 

További Metropol videók a .magyarvagyok.com-on 


18 Metropol videó    

Égig érhetne az ének. A Metropol együttes története - dokumentum film


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése