Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2012. április 19., csütörtök

Pusztulnak a műemléképületek Nagyváradon – VIDEÓ


A szecessziós építészet egyik fellegváraként ismert városban omladoznak a 20. század elején épült bérpaloták díszítőelemei, műanyagra cserélődnek a faragott ajtók és ablakkeretek, rohamosan fogynak a régi ólomüveg ablakok és ugyancsak eltűnőben vannak a kovácsoltvas díszítések. A pénzhiány, vagy a rosszul értelmezett modernség és az ízléstelenség áldozatai lettek, lesznek.

A román műemlékvédelmi törvény szerint egy város műemlék övezetében levő házon egyetlen ablakot sem lehetne engedély nélkül kicserélni, sem bármilyen homlokzati átalakítást végezni. Nagyvárad régi belvárosa mégis kezdi elveszíteni régies arcát.

"Nagyon sok részlet végérvényesen el fog vesződni, olyan, amit nem lehet helyreállítani csak akkor, ha létezik egy olyan dokumentáció, ami biztosítja a tökéletes restaurálását ezeknek a házaknak. Tudtommal ilyen nincs. Fotók léteznek, eredeti tervek vannak, ahol vannak, de részletes tervek nem léteznek a levéltárban, ezért nagy veszélyben vannak ezek a házak" - mondta el Vági László építész

Nagyváradon ma gyakorlatilag bármilyen átalakítást el lehet végezni, kirívó példája ennek a Vágó-ház, amit a híres Vágó fivérek terveztek, de teljesen tönkretette az új tulajdonos. És íme néhány tarkára mázolt homlokzat a műemlék övezetből, valamennyi az ott élők ízlésficamát tükrözi. Ilyesmihez az engedélyt az önkormányzat építésügyi hivatala adja, egy előzetes műemlékvédelmi felmérést követően.

Petri Csilla, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője szerint a bizottság csak olyan beavatkozást hagy jóvá, amely nem sérti az épület műemlékjellegét, illetve strukturálisan nem változtatja meg ennek a szerkezetét.

A büntetésekhez viszont kevés a hivatal személyzete, a másik gond, hogy sok esetben alig vagy egyáltalán nem lehet nyakon csípni a tulajdonost. Aki a Fő utcán végigsétál, annak könnyen a nyakába szakadhat a vakolat és a díszítő ornamentika az évtizedek óta elhanyagolt épületekről.

Barabás Zoltán, az Apolló-palotában lakik: "Az önkormányzat egyetlen lejt sem költött a homlokzat felújítására. Néhány éve elvitte a tetőt a szél fölülünk. Az önkormányzat csak úgy lett volna hajlandó részt venni a költségek megtérítésében, ha az általa megjelölt cég segített volna kijavítani a tetőt. Találtunk egy olyan céget, amely a töredékéért javította ki, holott az nem az itt lakók faladata lenne, hanem az önkrományzaté."

A városban akadnak kiemelkedő műemlékfelújítások is, ilyen például a görög katolikus és az ortodox püspöki palota vagy a Szigligeti Színház, minden esetben ugyanis a tulajdonos és a kivitelező építész igényességétől függ a végeredmény.

Duna Tv



Videó és forrás >>> 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése