Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2012. április 19., csütörtök

Éhe a szépnek... Kiállitás Nagyváradon és Budapesti Holokauszt Emlékmúzeumban


Nagyváradi művészsorsok a két világháború között.

      Nagyváradot, a Körös-parti Athént gazdag és nyüzsgő művészeti élet jellemezte az elmúlt századfordulót követően. Festőiskolák sora nyitotta meg kapuit, több mint 80 újság jelent meg, a Sonnenfeld család nyomdájában dolgozott a váradi grafikusok legjava. A kiállításon a két világháború közötti művészsorsokból villantanak fel néhányat.
      A két világháború közötti, mintegy negyed évszázadnyi korszakban Váradon 81 újság jelenhetett meg. Festőiskolák sora nyitotta meg kapuit, a Sonnenfeld család nyomdájában albumok, folyóiratok jelentek meg. Itt dolgozott a váradi grafikusok legtöbbje, Leon Alex, Grünbaum Ernő, Balogh István. A város művészetek iránti fogékonyságát nagymértékben köszönhette nagyszámú és módos zsidó polgárságának. A századfordulós város ugyanis nem tett különbséget polgárai között.
      A festőiskolák sorát 1906-ban Mikes Ödön és Jancsó Jenő szabadiskolája nyitotta. Később Tibor Ernő saját műtermében, egyedül folytatta a tanítást. Az első világháború után a Festőiskola és Iparművészeti Műhely (FIM) alapítói Mottl Román Pál és Barát Mór voltak. E festőiskolák művészeiből választottunk ki néhányat, jelképesen mutatva cseppben a tengert.
      A kiállítás a Száműzött művészet programsorozat része.
      A kiállítás kurátora: Basics Beatrix művészettörténész.

Ezt a kiállitást Budapesten is megnézhették a Holokauszt Emlékmúzeumban Indig Pál segitségével
         
Fotoalbum a kiallitasrol

Forrás: http://www.netgaleria.ro/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése