Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2012. április 15., vasárnap

Dr. Fleisz János: Nagyvárad várostörténete

Dr. Fleisz János egy kiváló könyvet őrt Nagyvárad várostörténetéről.Nagyváradon kapható és megrendelhető.Mit tegyen az aki messze él Nagyváradtól? Elolvashatja az ismertetőt és megrendelheti a szerzőtől a fle@freemail.hu címen.Köszönet a könyvért 'Várjuk a következő könyvet Nagyváradról ' 


Dr. Fleisz János: Nagyvárad várostörténete

Nagyváradon hol kapható ? A lista megnézhető ITT ' 



Könyvismertető

            A város, mint történeti probléma kinőtte a helytörténet kereteit, például egy olyan jelentőségű város, mint Nagyvárad története is egyértelműen meghaladja a helytörténet szintjét, hiszen az idők során gyakran az események formálója és nem csak a követője volt. Emiatt a kötetben, az elterjedtebb helytörténeti, vagy helyismereti megközelítés helyett,  a várostörténeti szempont dominál. Ezen belül magába foglalja, nemcsak a hagyományos városéletrajzot, hanem a városok fejlődését összehasonlító, rangsorokat felállító várostörténetet is.

                                                                                           Dr. Fleisz János 
 A kötetet Pomogáts Béla irodalomtörténész méltatta, aki elsősorban azt emelte ki, hogy más magyarországi vagy erdélyi, hasonló jelentőségű városokhoz képest milyen sovány a rendelkezésre álló könyvészet, ha Nagyváradról van szó. Ez a tény pedig ellentmond annak a szerepnek, mondhatni mítosznak, amit a város a magyar kultúrában és történelemben betölt, fogalmazott Pomogáts. A város története igen zaklatott, többször szinte elpusztult és újjászületett, szakrális „pecsétet” is visel a városalapító Szent László királynak köszönhetően, a török hódoltság alatt, az 1848-as szabadságharc idején és a két világháború között is igen fontos szerepet játszott, ráadásul a magyar irodalomtörténetben is nagy jelentőséggel bírt, magyarázta. Pomogáts Béla szerint éppúgy, ahogy Erdély nem lenne ugyanaz Kolozsvár nélkül, ahogy Debrecen a magyar protestantizmus szellemi központja, Sopron több történelmi időben is a hűség városa, Nagyvárad lelkisége a mindenkori magyar újrakezdést hordozza magában. Ennek az újrakezdésnek a jelenlegi legmérvadóbb dokumentuma pedig épp Fleisz János munkássága – a helytörténész egy élet munkáját szánta rá, hogy a Körös-parti város múltját kutassa.



2011. május 19-én, csütörtök délután a XX. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében dr. Fleisz János: Nagyvárad várostörténete című könyvét mutatták be az Ady Endre Középiskola könyvtárának olvasóteremében.

Pótszékeket kellett hozni, annyian érdeklődtek a csütörtök délután zajlott könyvbemutató iránt. Az egybegyűlteket a szerző, dr. Fleisz János egyetemi tanár, történész köszöntötte, aki elmondta: a rendezvényt a Sapientia Varadiensis Alapítvány és a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) szervezte, a kötet megjelenését pedig a Varadinum Kulturális Alapítvány és közvetve a Communitas Alapítvány támogatta. 
Forrás: http://nagyvaradvarostortenete.blogspot.com/ 



Dr. FLEISZ János,
(szül.: 1951. 06. 03., Nagyvárad)
 
Nagyváradon élő történész. Fő kutatási területe a magyar várostörténet és sajtótörténet az 1867-1940 közötti időszakban. Doktori disszertációját 1995-ben védte meg Budapesten a Magyar Tudományos Akadémián.
Egyetemi tanár, a BINCISZ (Bihar megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége) elnöke (www.gportal.hu/bincisz), a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja.
Tudományos osztály: Magyar Tudományos Akadémia II. - Újkori és jelenkori magyar várostörténet.
Munkahely: Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad, tel.: +40 259 432 837, 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése