Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2011. november 27., vasárnap

A mai Nagyvárad képekben


Kattintson a térkép különböző részeire, hogy azokat kinagyítsa és eljusson az ott készült felvételekhez.
A fotókat Tóth Csaba készítette.

térkép
Kattintson : home.swipnet.se-re '

Forrás : home.swipnet.se

Nagyvárad története - Barabás Ernő könyve alapjánKedves  Váradiak '  Ez  a könyv  nagyon  érdekesen  írja  le  Nagyvárad  történetét.Ha  nem  is  fogadja  el  minden  adatát,de  hasznos olvasmány .Ezt  egy  nagyváradi könyvtáros  írta  Barabás  Ernő ' A  könyv  1931-ben  lett  kiadva .Kattintson  a  lapok  számára '  
Forrás :home.swipnet.se

Előszó a szerzőtől 
Városunk történetének rövid dióhéjban való megirására s annak füzetalakban való megjelentetésére az az egy cél vezetett, hogy e város lakóit megismertessem azzal a részben dicső, s részben gyászos multtal, melyet közel ezer éven át a római katholikus püspökség és káptalan a város polgáraival karöltve végigküzdött.
A váradi vár igen fontos hadászati pont volt, s mint ilyen, megérdemli e város lakói ré- széről a melegebb érdeklődést, kiknek minden bizonnyal 90 százaléka, - ha tud is - nagyon keveset tud azokról a történeti feljegyzésekről, melyek a város eredetéről s annak napjainkig történt eseményeiről szólnak.
Igyekeztem mindenre kiterjedni, s amikről már történettudósok köteteket irtak, a lehető leg- rövidebben összefoglalni. Olvasóimat pedig kérem, hogy szerény munkámat olvassák oly szeretettel, mint amilyennel én megirtam.
Oradea, 1931 április havában.
A SZERZÖ. 


Tartalom:

1-2

3-4

5-6

7-8
9-10
11-12
13-14
15-16
17-18
19-20
21-22
23
mécses
HazaVárad látképe délrõl a várral, és a kéttornyú székesegyházzal. 1598-1599.
Nagyvárad város rövid összefoglaló története.
Írta: Barabás Ernõ - a városi nyilvános könyvtár õre
TIPOGRÁFIA FRANKLIN NYOMDA, ORADEA 1931

Nagyvárad rövid története lapozás nélkül olvasható a itt '

2011. november 23., szerda

Nagyváradi videók a Youtube-on 'Nagyváradot  nagyon  szeretem 'Van  egy  varázsos  légköre.Megnézhetnek  egy  válogatást  a  nagyváradi  videókból,mely  a  Youtube-on  található.


2011. november 22., kedd

Nagyvárad története a Wikipedián

                

Nagyvárad  története  nagyon  régi  és  változatos.  Szent  László  magyar király alapította.Olvassák  el  a  Forrást  is '

Nagyvárad (Oradea, Großwardein)
Nagyvárad központja.JPG
A városháza a Sebes-Körös partján
Nagyvárad címere
Nagyvárad címere
Nagyvárad zászlaja
Nagyvárad zászlaja
Közigazgatás
OrszágRománia Románia
Történelmi régióPartium
Fejlesztési régióÉszaknyugat-romániai fejlesztési régió
MegyeBihar
Rangmegyei jogú város
PolgármesterIlie Bolojan (2008-tól)
Irányítószám41 0xxx
Körzethívószám+40 (0)x59
Népesség
Népesség206 614 fő (2002)] +/-
Magyar lakosság56 985
Földrajzi adatok
Terület125,56 km²
IdőzónaEET, UTC+2
Elhelyezkedése
Nagyvárad (Románia)
Nagyvárad
Nagyvárad
Pozíció Románia térképén
é. sz. 47° 4′ k. h. 21° 56′
 Nagyvárad (románul Oradea, németül Großwardein, szlovákul Veľký Varadín, latinul Magnowaradinum, jiddisül גרויסווארדיין) a romániai Bihar megye székhelye, megyei jogú város a Partiumban, a Körösvidéken, a Sebes-Körös partján. Korábban Bihar vármegye központja volt. A település a régió legnagyobb városa. A lakosság 24,5%-a magyar.

Fekvése 

Sebes-Körös partjain és a váradi dombságok alatt fekvő városon át fut Románia legfontosabb útvonala, az E60-as út (Bécset a Fekete-tengerrel köti össze), amely összeköttetést nyújt Budapesttel (250 km), illetve több romániai várossal: Kolozsvár(152 km), Marosvásárhely (250 km), Brassó (400 km), Bukarest (595 km). A város a tervezett észak-erdélyi autópályától is csupán 15 km-re található.

Története 

Neve a régi magyar várad (= kis vár) főnévből ered. A nagy előtag Kisvárdátólkülönbözteti meg. Már a 11. században földvár állott itt. Monostorát I. (Szent) Lászlókirály alapította. A mai vár helyén épült 1083 és 1095 között, és László ide telepítette a bihari püspökséget. 1095-ben ide temették a királyt, sírja 1192-től zarándokhely lett.
1241-ben a tatárok megostromolták, és nagy harc után április 15-én elfoglalták. A tatárdúlást Rogerius spalatói püspök, váradi főesperes Carmen Miserabile (Siralmas ének) című munkájában írja le. (Rogériusz nevét ma városrész viseli.)
1390május 20-án a királyi pár: Mária és Zsigmond jelenlétében állították fel Szent László király aranyozott lovasszobrát a székesegyház elé. A szobrot a Kolozsvári-testvérek készítették Czudar János váradi püspök megrendelésére. Itt volt kanonokJanus Pannonius, püspök Vitéz János1445 és 1465 között, várkapitány Rhédey Ferencés fia, aki erdélyi fejedelem lett. 1474-ben Ali szendrői bég serege fosztotta ki a várost, de a várat bevenni nem tudta. Ezután várát megerősítették.

Nagyvárad vára
1514-ben a parasztsereg hiába ostromolta. 1538-ban itt kötött békét I. Ferdinánd ésSzapolyai János1556-ban János Zsigmond vezére, Varkoch Tamás ostromolta és bevette. Az ostrom során a város és a vár csaknem teljesen elpusztult. 1598-ban a törökeredmény nélkül ostromolta. 1613október 27-én a közelben ölték meg Báthory Gáborerdélyi fejedelmet. 1660június 6-án itt halt meg a szászfenesi csatában halálos sebet kapott II. Rákóczi György fejedelem. Ez év július 14-én Ali pasa vette ostrom alá ésaugusztus 28-án elfoglalta. 1664-ben Rákóczi László megkísérelte Várad felszabadítását, 1689-ben Bádeni Lajos őrgróf ostromolta eredménytelenül. Közben1685október 15-én itt fogatta el a váradi pasa Thökölyt, akinek ezzel maradék tekintélye is elveszett, 1686február 1-jén már hiába fogadta nagy pompával a pasa. 1692-benSigbert Heister tábornagy szabadította fel a várost.
Új székesegyháza 1752 és 1779 között épült. A vár ma is áll, igen leromlott állapotban van. A kommunista uralom évtizedeiben a román hatóságok mindent elkövettek annak érdekében, hogy a magyar múltra utaló emlékeket megsemmisítsék, meghamisítsák, illetve elrejtsék. Így lett az enyészet martalékává a vár is. A pusztulásra ítélt vár elé magas tömbházakat emeltek, hogy az érdeklődők és kíváncsi szemek elől elrejtsék.
20. század elején a magyar kulturális élet egyik legjelentősebb központja volt, Ady Endre költő „Pece-parti Párizsnak” nevezte.

Itt születtek Itt éltek 


 • Itt volt püspök esztergomi érsekké kinevezéséig Vitéz János (1445-1465).
 • Itt volt kanonok Janus Pannonius, aki itt alkotta Búcsú Váradtól címmel az első, magyar földön született humanista remekművet.
 • Az 1760-as évek elején itt alkotott Michael Haydn (1732–1806) zeneszerző,Joseph Haydn fivére.
 • Itt élt és alkotott Mezey Lajos (1820–1880) festő és fényképész, Szinyei Merse Pál első mestere.
 • Néhány évig itt élt Bémer László (1784–1862) megyés püspök.
 • Itt végezte jogi tanulmányait Szacsvay Imre, a Függetlenségi Nyilatkozat egyik aláírója. A mártírhalált szenvedett nemzeti hős Körös-parti bronzszobrát - melyet Margó Ede készített - 1907március 15-én avatták fel.
 • A Premontrei Főgimnáziumban harminchárom évig tanított matematikát és fizikát Károly Iréneusz József (1854. március 6. – 1929. március 13.) fizikus, tanár, városatya, premontrei kanonok, a drótnélküli távíró egyik feltalálója, Nagyvárad egyik legkiemelkedőbb tudósa.
 • 1900 januárjától 1903 októberéig itt élt és alkotott Ady Endre költő.
 • Itt tanított 1908 és 1911 között Juhász Gyula költő. 1943. március 7-én emléktáblát avattak tiszteletére a Pázmány Péter Premontrei Főgimnázium (ma Mihai Eminescu Főgimnázium) épületében.
 • Az első világháború alatt fotóműtermet üzemeltetett a városban Miklós Jutka,A Holnap című antológia egyetlen női alkotója.
 • A Magyar Királyi Honvéd Hadapródiskolában tanult Kalmár Pál dalénekes, aSzomorú vasárnap első előadója.
 • 1949 és 1961 között a Nagyváradi Állami Színházban játszott Kovács Apollónia népdalénekesnő, színésznő.
 • Horváth Imre (1906 - 1993), költő, itt is halt meg.

Nagyvárad történelmi városrészei 


Forgalmas utcarészlet a Szent László templommal
Várad régen közigazgatásilag négy városból állt: Várad-Újváros, Várad-Olaszi, Várad-Váralja és Várad-Velence. (Elnevezésük eredete szempontjából Újváros és Váralja beszélő neveket visel, Olaszi és Velence pedig a 12. század folyamán az ott nagy számban megtelepedett vallon lakosság után kapta nevét.) Mind a négy városnak külön közigazgatási hatósága és külön földesura volt. Például Várad-Újvároson a földesúri hatóság jogait a káptalan, Várad-Olasziban pedig a magyar királyi kamarai kincstár gyakorolta.
A forrásokban már a 13. század folyamán említett települések lényegében előzőleg is egy várost alkottak, de a török kiűzése után erőszakkal szétszakították őket. Hogy e helyzetet megszüntessék (és a választókerületeket megállapítsák), a „négy Várad” közössége 1848 áprilisában kérelemmel fordult a népképviseleti országgyűléshez, amelyben „kérik magukat elöbbeni egységükbe s a megyei hatóságoktól független önállásukba visszahelyeztetni”. Ekkorra tehető hazánk többi, úgynevezett központi városának egyesülése is. Nagyvárad összevonását jogilag mégis sokáig nem sikerült elismertetni, végül az 1872-ben létrejövő korszerű közigazgatási rendszer tett pontot az ügyre.

Építészeti remekek, műemlékek 


A magyar római-katolikus püspöki palota. Visszaszolgáltatásához több mint 15 évre volt szükség...

A Fekete Sas Palota
 • Vár. Az 1241-es tatárjáráskor Várad teljesen elpusztult. A várat e tragikus eseményt követően Vincze püspök állította helyre. 1570-1596 között épült Várad új vára az olasz késő reneszánsz szellemében. 1613-1629 között,Bethlen Gábor korában Várad várának új építési szakasza kezdődik, 1618-ban a vár megerősítéséhez a templom köveit is felhasználják.
 • Magyar római katolikus püspöki (barokk) palota. Építését Patachich Ádám püspöksége alatt, 1761-ben kezdték el, 1777-ben fejezték be. Tervezője Hillebrandt, kivitelezője Neumann. Főbejáratával szemben található a Tóth István által készített Szent László bronzszobor, amelyet Schlauch Lőrincbíboros szentelt fel 1893. szeptember 10-én. A szobor, az őt körülvevő négy oroszlánnal együtt eredetileg a város főterén állott, ahonnan a román uralom beálltával el kellett menekíteni.
 • Római katolikus székesegyház, Erdély és Románia legnagyobb barokk temploma.
 • Kanonok-sor. Klasszicista beütésű barokk stílusban épült 1760-1875 között.
 • Fekete Sas palota1907-1909 között épült Komor Marcell és Jakab Dezsőtervei alapján, Sztarill Ferenc kivitelezésében. A szálloda 1908. november 1-jén nyílt meg. A palota helyén állott a Sas fogadó, melynek termében 1798. augusztus 26-án tartották az első magyar hivatásos színielőadást. E jeles eseményt egy, az egykori Sas fogadó faláról lekerült és a palota Kossuth utca felőli erkélyén elhelyezett márványtábla is megörökítette, amelyet az épület1980-as években történt felújításakor eltüntettek és azóta sem került elő. Szövege: „E városban ez epületben a színpadról elhangzott első magyar szó emlékére, 1798. augusztus 26-1898. augusztus 26. Hálás kegyelettel az utókor iránt, a Szigligeti-Társaság kezdeményezésére Nagyvárad város közönsége.”
 • Városháza.
 • Állami Színház (eredetileg Szigligeti Ede nevét viselte), 1899-1900 között Ferdinand Fellner és Hermann Helmer osztrák műépítészek tervei alapján Rimanóczy KálmánGuttman József és Rendes Vilmos nagyváradi építészek építették. Előtte Szigligeti Ede mellszobra,Margó Ede alkotása, melyet 1912-ben állítottak a színház elé. A szobrot 1923 nyarán a román hatóság a Schlauch-kertbe száműzte, helyére Mária román királyné szobrát állították, és csak 1940-ben került vissza eredeti helyére. 1948 őszén mint Nagyváradi Állami Magyar Színház kezdi el első évadát. 1955. november 26-tól román tagozat is működik az egykori magyar színház épületében.
 • Apolló palota (Fő, ma Republicii utca 12. szám), 1912-1914 között építették, elsőként ebbe az épületbe vezették be a központi fűtést1913 novemberében. Érdemes a bérház kapuján bemenni, csodálatos egykori -igaz, ma már nem működó – felvonót láthatunk.
 • Stern palota. Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján épült a Vágó fivérek irányítása alatt, 1908-1909 között.
 • Pénzügyi palota. Az eklektikus építészet jellegzetes alkotása 1895-ben épült.

 • Nemzeti (volt Osztrák-Magyar) Bank épülete
 • Ullmann palota (1913), Löbl Ferenc tervei alapján.
 • Moskovits palota.
 • Görög katolikus püspöki palota. Ifj. Rimanóczy Kálmán tervei alapján épült 1903-ban.
 • Ady Endre emlékmúzeum. 1955-ben nyílt meg, igazgatója Tabéry Géza író volt.
 • A várost gyönyörű barokk épületek gazdagítják.
 • szecesszió jegyében született épületek híresek.

Parkok 

 • December 1. park (az egykori Széna tér helyén található), itt áll 1959-től a román katona szobra.
 • Petőfi Sándor park (az egykori Schlauch-kert, a római katolikus püspöki palota közvetlen szomszédságában, a kommunista érát követően itt kapott helyet Petőfi Sándor, József Attila és Bethlen Gábor fejedelem szobra.
 • az egykori Rhédey-kert, ma Bălcescu park; a jelentős kiterjedésű területet gróf Rhédey Lajos, Bihar vármegye egykori főispánja adományozta a városnak, része a jelenlegi állatkert területe is; a "hálás" utókor az állatkert területén található Rhédey kápolnát, ahol a mecénás gróf és felesége nyugszanak hosszú évekig istállóként használta, jelenleg - felújítva - Nagyvárad egyik nevezetessége, érdemes felkeresni)
 • Bunyitay liget (a kommunista érában Munkásliget, most Bratianu park)
 • Magnólia park, a város Rogériusz negyedében
Forrás és információ : hu.wikipedia.org